Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara - prodavali privatne podatke korisnika

Američka Federalna komisija za trgovinu kaznila je Tviter u iznosu od 150 miliona dolara jer je ta kompanija oglašivačima davala korisničke informacije, uključujući i brojeve telefona, koje prikuplja u bezbednosne svrhe.

Tehnopolis

Izvor: RTS

Četvrtak, 26.05.2022.

12:37

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara - prodavali privatne podatke korisnika
Foto: Profimedia

Od maja 2013. do septembra 2019. godine Tviter je prikupljao telefonske brojeve i imejl adrese u bezbednosne svrhe, ali je takođe delio te podatke sa kompanijama koje su slale reklame korisnicima.

Američko ministarstvo pravde i trgovačka komisija navode da je društvena mreža lažno tvrdila da poštuje sporazume o bezbednosti podataka koje SAD imaju sa EU i Švajcarskom.

Prema tim sporazumima, deljenje i korišćenje ličnih podataka korisnika je zabranjeno sem u slučajevima kad oni to lično odobre.

Tviter će zbog toga morati da plati 150 miliona dolara i da postavi nove bezbednosne mere.

Regulatori ističu da je Tviter kršenjem pravila obmanuo korisnike da štiti njihovu privatnost. Kazna dolazi u trenutku kada kompanija čeka da se finalizuje dogovor o prodaji direktoru Tesle Ilonu Masku za 44 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: