Tržište telefona i dalje beleži pad prodaje

Najnoviji podaci analitičke kompanije Canalys pokazuju da je u prvom tromesečju isporučeno 13 procenata manje smartfona nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine.

Izvor: bug.hr
Podeli
Foto: Adam Kovacs / Shutterstock.com
Foto: Adam Kovacs / Shutterstock.com

Tržište pametnih telefona nastavlja da beleži pad. Prema najnovijim podacima Canalysa, u prvom tromesečju ove godine isporučeno je 269,8 miliona telefona, što predstavlja pad od 13 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Kada se gleda po broju isporuka, najviše ih je imao Samsung, čak 60,3 miliona, za šta je najviše zaslužna nova Galaxy S23 serija telefona, kao i pojedina osveženja u jeftinijoj A seriji. Na drugom mestu našao se Apple s 58 miliona isporuka, Xiaomi drži treću poziciju s 30,5 miliona, dok su na četvrtom i petom mestu Oppo i Vivo s 26,6, odnosno 20,9 miliona isporučenih telefona.

Prema tržišnom učešću, Samsung je na prvom mestu s 22 procenta, Apple je drugi s 21 odsto, a treći Xiaomi s 11 odsto. Sledi ih Oppo s 10% te Vivo s 8% posto tržišnog učešća.

"Canalys očekuje da će tržište pametnih telefona dobiti zamah u drugoj polovini godine kakozalihe budu distizale bolje nivoe. Dobavljači oprezno pristupaju tržištu s ciljevima profitabilnosti, štednjom i čišćenjem zaliha kao glavnim prioritetima", napominju analitičari i ističu da će tržište ubrzo doći na nivoe iz 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.