Tehnopolis

Nedelja, 30.04.2023.

10:45

Tržište telefona i dalje beleži pad prodaje

Najnoviji podaci analitičke kompanije Canalys pokazuju da je u prvom tromesečju isporučeno 13 procenata manje smartfona nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine.

Izvor: bug.hr

Tržište telefona i dalje beleži pad prodaje
Foto: Adam Kovacs / Shutterstock.com

Tržište pametnih telefona nastavlja da beleži pad. Prema najnovijim podacima Canalysa, u prvom tromesečju ove godine isporučeno je 269,8 miliona telefona, što predstavlja pad od 13 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Kada se gleda po broju isporuka, najviše ih je imao Samsung, čak 60,3 miliona, za šta je najviše zaslužna nova Galaxy S23 serija telefona, kao i pojedina osveženja u jeftinijoj A seriji. Na drugom mestu našao se Apple s 58 miliona isporuka, Xiaomi drži treću poziciju s 30,5 miliona, dok su na četvrtom i petom mestu Oppo i Vivo s 26,6, odnosno 20,9 miliona isporučenih telefona.

Prema tržišnom učešću, Samsung je na prvom mestu s 22 procenta, Apple je drugi s 21 odsto, a treći Xiaomi s 11 odsto. Sledi ih Oppo s 10% te Vivo s 8% posto tržišnog učešća.

"Canalys očekuje da će tržište pametnih telefona dobiti zamah u drugoj polovini godine kakozalihe budu distizale bolje nivoe. Dobavljači oprezno pristupaju tržištu s ciljevima profitabilnosti, štednjom i čišćenjem zaliha kao glavnim prioritetima", napominju analitičari i ističu da će tržište ubrzo doći na nivoe iz 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: