Tri razloga zašto bi trebalo da odmah izbrišete Google Photos sa telefona

Stručnjak za sajber i nadzor Zak Doffman naveo je za Forbes tri razloga zašto bi korisnici iPhonea trebalo da razmisle o tome da se reše aplikacije.

Izvor: B92, The Sun
Podeli
Foto: XanderSt / Shutterstock.com
Foto: XanderSt / Shutterstock.com

Prvo, korišćenje Google fotografija znači da dajete platformi potpuni pristup vašim fotografijama. “Apple ima relativno novu alatku za očuvanje privatnosti u svojoj aplikaciji za fotografije, kako bi ograničio fotografije kojima aplikacije mogu da pristupe. Međutim kada je Google Photos u pitanju, ta aplikacija to neće prihvatiti, insistirajući da promenite postavku kako biste joj dali pristup svemu ako želite da koristite aplikaciju.“

On navodi oznaku privatnosti Google Photos na App Store-u kao još jedan razlog da izbegne aplikaciju. Tu se otkriva koliko bi se podataka moglo prikupiti o vama prilikom korišćenja aplikacije i prema onome što u opisu piše, u pitanju je velika količina podataka u poređenju sa Apple Photos.

Podaci koje prikuplja Google fotografije mogu uključivati lokaciju, istoriju pretrage i istoriju kupovine. Uvek možete ograničiti Google-ov pristup tim podacima, ali to može ograničiti funkcionalnost aplikacije Photos.

Treći i poslednji problem Doffmanove aplikacije je upotreba veštačke inteligencije u oblaku na fotografijama korisnika. On navodi da je tu najveći problem jer zbog korišćenja “cloud” tehnologije, to mora da bude “nečiji drugi računar” na kojem se nalaze ili obrađuju vaše fotografije i podaci.

Stručnjak je zaključio da bi korisnici Applea trebalo da koriste privatnost koju je Apple postavio i ne preuzimaju Google Photos uprkos nekim prednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.