Testirali smo Samsung Galaxy S23+

Na testu nam se našao "srednji" član iz najnovije Samsungove Galaxy S23 serije telefona – Galaxy S23+ model.

Tehnopolis

Izvor: Bratislav Jovanoviæ

Utorak, 14.02.2023.

10:00

Testirali smo Samsung Galaxy S23+
Foto: B92.net

Iako izgleda samo malo drugačije od Galaxy S22+ modela, Samsung Galaxy S23+ najveću razliku u odnosu na svog pretodnika pravi u domenu čipseta. Exynosa više nema, a sada je tu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čip za sve modele iz S23 serije.

Ova bitna hardverska izmena u velikoj meri utiče na performanse telefona, a posebno se ističe kod produženja radnog veka baterije. U zavisnosti od scenarija, baterija traje od 20 do 50 procenata duže.

Samsung Galaxy S23+ ima i neka druga poboljšanja – bolje performanse sistema, oštrije i živopisnije fotografije uprkos istoj kameri kao kod S22+ modela, a ekran je i dalje prilično dobar i svetao.

Više o svemu pročitajte u nastavku našeg testa novog Samsung Galaxy S23+ telefona.

Dizajn i ekran

Galaxy S23+ spada u više tradicionalne uređaje, što mu omogućava se dobro uklopi u ono što je korisnicima potrebno u Android ekosistemu.

Krasi ga kvalitetan panel, a OLED nudi maksimano do FHD+ rezolucije (Dynamic AMOLED 2X Display). Zbog toga što nije OLED LTPO panel, umesto 1~120Hz, ovaj displej nudi varijabilnu stopu osvežavanja od 48~120Hz. U svakodnevnom životu mala je verovatnoća da ćete primetiti razliku, sem ukoliko ne odlučite da pređete na S23 Ultra model. Na duge staze ova razlika nije previše bitna.

Displej ima zanimljivu opciju, koju Samsung naziva Vision Booster, a omogućava podešavanja i prilagođavanja ekrana različitim uslovima osvetljenja. Opcija je automatska i ne može da se isključi/uključi ručno.

Uprkos tome što je telefon izuzetno sličan prošlogodišnjem S22+ modelu, izmene na modulu kamere uzdižu ga na dodatni nivo lepote. Pored toga, S23+ sada ima Gorilla Glass Victus 2 na poleđini (kao i s prednje strane), što ga stavlja rame uz rame sa jačim i skupljim Ultra modelom.

Okvir je kreiran od aluminijuma, a telefon ima i IP68 sertifikat što mu omogućava da izdrži pola sata pod vodom, na dubini do jednog i po metra.

Telefon lepo leži u ruci, izuzetno je skladan uprkos veličini ekrana od 6,6 inča. Debljina uređaja je 7,6 milimetara i težak je 196 grama, što ga čini prilično kompaktnim.
Foto: B92.net

Hardver

Kao što smo saznali tokom prezentacije nove serije, svi Galaxy S23 modeli ove godine stižu sa Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy čipsetom. To znači da imaju nešto više brzine radnog takta za brže procesiranje i brži GPU u odnosu na standardni Snapdragon 8 Gen 2 čip.

To omogućava i da Galaxy S23+ bude značajno brži u aplikacijama i igrama, odnosno za lestvicu je više u odnosu na Galaxy S22+ model.

Ovo je vidljivo i u igrama, pa dok se Galaxy S22+ prilično grejao tokom dužih gejming sesija, S23+ se dosta bolje snalazi. Zasuge za to pripadaju većoj parnoj komori.

Galaxy S23+ stiže u dve kombinacije memorije i skladišnog prostora: 8GB + 256GB i 8GB + 512GB. Tip skladišta je UFS 4.0, što znači da je skladište efikasnije i manje troši, a nudi i značajno veće brzine čitanja i upisa podataka nego UFS 3.1.

Nema microSD slota za proširenje memorije, ali to više ni ne predstavlja iznenađenje. Više se začudimo kada naiđemo na telefon iz premijum segmenta koji nudi ovaj slot. Zato su tu opcije za korišćenje dva SIM slota.

Ostale funkcije uključuju Wi-Fi 6E podršku (uprkos tome što novi čipset podržava i Wi-Fi 7), Bluetooth 5.3, UWB funkcionalnost koja može da vam pokaže gde je Bluetooth tracker na primer i drugo.

Na polju zvuka, S23+ koristi stereo zvučnike sa Dolby Atmos podrškom.

Još od Galaxy S20 serije, Samsung je smestio ultrasonični senzor otiska prsta ispod displeja, a korišćenje ove vrste senzora omogućava otključavanje uređaja i ukoliko su vam prsti vlažni. Brzina otključavanja je zadovoljavajuća.
Foto: B92.net

Baterija

Na polju baterije je vidljiv značajan napredak, i to ne zbog kapaciteta od 4700mAh, već zbog toga što je baterija uparena sa pomenutim Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipom.

Efikasnost se značajno povećala, pa je Galaxy S23+ uređaj koji može da traje, tiho, čitav dan bez većih briga, sa dosta kombinovane upotrebe.

Samsung nastavlja da bude konzervativan kada su u pitanju brzine punjenja koje su dostupne, pa tako S23+ podržava brzine do 45W preko kabla i do 15W bežično.

Iz našeg iskustva, baterija telefona se za 30 minuta napunila nešto preko 50 procenata (53%), dok je do 100% potrebno oko sat i po.

Kamere

U najvećoj meri, kamere Galaxy S23 telefona (ne računajući Ultru) su ostale iste kao kod prošlogodišnjih, a to se odnosi i na Plus model. Samo prednja kamera je nova.

Tako imamo 50MP glavnu kameru, 12MP ultra širokougaonu i 10MP telefoto (3x) senzor na poleđini, dok se s prednje strane nalazi 12MP selfi kamera.

Novitet je i mogućnost snimanja 8K videa u 30 frejmova u sekundi. Modeli od Galaxy S20 do S22 su to mogli samo do 24fps. Snimanje 4K videa se obavlja sa manje šuma i uz poboljšanu elektronsku stabilizaciju.

Samsungova aplikacija za kamere nudi prijatan i lak korisnički interfejs, uz različite modove za kameru. Za napredne fotografe je dostupna Expert RAW aplikacija.
Foto: B92.net

Softver

Od samog starta, Galaxy S23+ stiže sa Android 13 verzijom softvera. Naravno, operativni sistem je kao i uvek do sada u velikoj meri prerađen Samsungovim OneUI 5.1 korisničkim interfejsom.

Samsung je još ranije obećao četiri godine nadogradnje operativnog sistema i pet godina bezbednosnih nadogradnji, što znači da ste mirni do februara 2028. godine.

OneUI 5.1 stiže sa nekim bitinim novim funkcijama. Na primer, tu je više opcija za prilagođavanje šema boja telefona; potom poboljšan je sistem upravljanja obaveštenjima; olakšano je prilagođavanje zaključanog ekrana; tu su i novi vidžeti na početnom ekranu i drugo.
Foto: B92.net

Na kraju...

Samsung Galaxy S23+ ima da ponudi mnogo više nego što to možda izgleda na prvi pogled. Posebno u odnosu na prethodnu S22 seriju. Za ovo je svakako zaslužan novi Snapdragon 8 Gen 2 čipset, koji će se naći na svim modelima, čak i u Evropi. Ćao Exynos...

S obzirom na performanse sistema, Snapdragon čip u S23 seriji teoretski može da radi do dva puta bolje od onog u S22 uređajima, barem kada je u pitanju GPU. Čipset je efikasniji, jer se uređaj sporije zagreva tokom igranja. U svakodnevnoj praksi se ta poboljšanja brzine možda ne primećuju uvek, ali je interfejs svakako fluidniji, što čini upotrebu uređaja ugodnijom.

Telefon ima minimalistički, čist dizajn – napravljen je od visokokvalitetnih materijala, sa ekranom koji može biti svetliji nego na većini drugih telefona.

Da li sve ovo opravdava novo poskupljenje koje ove godine viđamo za Galaxy S23 seriju? Odgovor ćemo zadržati za sebe, a na kupcima je da pojedinačno odluče da li su specifikacije, trajanje baterije i odlične performanse opravdanje za cenu po kojoj se Samsung Galaxy S23+ nudi.

Autor:
Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: