Testirali smo Huawei Mate 50 Pro – evo utisaka

Mate 50 Pro je novi premijum telefon kompanije Huawei, koji jasno stavlja do zanja da je kineska kompanija na pravom putu povratka tamo gde joj je mesto – u sam vrh ponude pametnih telefona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.11.2022.

12:12

Testirali smo Huawei Mate 50 Pro – evo utisaka
Foto: B92.net

Huawei Mate 50 Pro je zvanično predstavljan početkom septembra, a sada je dostupan i na našem tržištu.

Telefon po svim svojim karakteristikama pripada premijum segmentu, a to uključuje dizajn, kamere, displej, kapacitet baterije i punjenje, ali i ostale elemente.

Premijum dizajn i displej

Dizajn telefona i izgledom i osećajem u rukama odiše premijum izradom. Poleđina je glatka, dok aluminijumski okvir i zakrivljene ivice oko ekrana omogućavaju da telefon odlično leži u ruci.

Uprkos velikom ekranu od 6,74 inča, Mate 50 Pro je lakši za korišćenje jednom rukom u poređenju sa nekim konkurentskim modelima slične veličine ekrana. Sam ekran ima Huawei Kunlun Glass zaštitu, dok kompletan telefon ima IP68 zaštitu od vode i prašine.

Pomenuti 6,74-inčni zakrivljeni ekran je OLED tipa, sa rezoluciijom od 2616 x 1212 piksela i podržava stopu osvežavanja od 120Hz i HDR Vivid Display. Prilagođavanje boje ekrana se vrši s lakoćom i može da se podesi prema potrebama korisnika.

Za olakšano korišćenje u uslovima slabijeg osvetljenja tu je 1440Hz PWM zatamljenje visoke frekvencije.

Huawei Mate 50 Pro za otključavanje koristi tehnologiju optičkog senzora prsta, koji je smešten ispod displeja. Zanimljivo je da se Huawei ovoga puta nije odlučio za uobičajeni dizaj sa "punch-hole" otovorom za prednju kameru. Razlog ovoga je implementiranje 3D ToF kamere pored selfi senzora. Između dve kamere je smeštena slušalica.
Foto: B92.net
Kamere za svaku priliku

Huaweijeva P serija telefona je uvek bila ona kod koje je sistem kamera i fotografisanje bilo u prvom planu, ali to ne znači da Mate 50 Pro nema šta da ponudi na ovom polju.

Mate 50 Pro sistem kamera krasi nekoliko glavnih odlika. Prvo, tu je XMAGE tehnologija koja omogućava da se kreiraju odlične živopisnije fotografije i u dnevnim i u noćnim uslovima. Tehnologija automatski podešava otvor blende za svaku priliku, dok Professional mod ima 10 različitih veličina blende što omogućava fino nijansiranje zamagljenja i polja pregleda.

Kreiranje izuzetnih portreta je sada značajno olakšano zahvaljujući većem otvoru blende i kombinaciji vrhunskog algoritma, pa kao rezultat dobijamo gotovo profesionalno zamagljenje i boke efekte. U modu sa manjim otvorom blende moguće je dobiti više fokusa, što je idealno kod grupnog fotografisanja.

Sistem kamera na poleđini čine tri senzora: 50MP Ultra Aperture (F1.4~F4.0 otvor blende, OIS), 13MP Ultra-širokougaona kamera (F2.2 otvor blende) i 64MP telefoto (F3.5 otvor blende, OIS).

S prednje strane se nalazoi 13MP Ultra-širokougaona kamera (F2.4) kao i 3D Depth Sensing kamera.
Foto: B92.net
Moćan hadver i baterija

Mate 50 Pro pokreće veoma sposoban Snapdragon 8+ Gen 1 čipset u 4G varijanti. Uz čip stiže 8GB radne memorije, kao i 256GB ili 512GB prostora za skladištenje podataka (u zavisnosti da li je u pitanju telefon sa podrškom za jednu ili dve SIM kartice.

Na našem testu našao se 8GB + 256GB model u Dual SIM varijanti.

Huawei je uvek imao sposobne telefone kada je u pitanju radni vek baterije i Mate 50 Pro se ne razlikuje po tom pitanju. Kapacitet baterije je 4700mAh, a u kombinaciji sa brzim punjenjem od 66W i bežičnim punjenjem od 50W, sasim je dovoljna čak i za intenzivniji celodnevni rad.

Baterija do 50% može da se napuni za oko 15 minuta, a da bi se napunila do vrha potrebno je samo oko 38 minuta. Telefon ima "hitni režim" (emergency mode), koji se automatski uključuje kada uređaj ostane na 1% kapaciteta baterije i omogućava do 12 minuta poziva.
Foto: B92.net
Softver

Huawei Mate 50 Pro koristi EMUI 13 korisnički interfejs na tržištima Evrope. Softver će korisnicima ponuditi jedinstveno iskustvo, jer omogućava praćenje aktivnosti kroz sve aplikacije u realnom vremenu.

Softver ovog telefona uključuje i aplikacije kao što su App Lock, Password Vault, File Safe, Find Device i druge. Zanimljiva opcija je SuperStorage, koja neprimetno uklanja duplikate datoteka što omogućava više prostora na telefonu, koji možete iskoristiti u druge svrhe (na primer skladištenje omiljenih fotografija).

Tu je i SuperHub sistem pomoću kojeg je omogućena sinhronizacija podataka kroz razne aplikacije i deljenje tih aplikacija pomoću samo jednog klika. Sve aplikacije, koje su vam potrebne, moguće je pronaći u okviru AppGallery prodavnice.

Huawei Mate 50 Pro predstavlja odličan telefon, koji stiže kao jasan znak da se Huawei polako vraća na pozicije koje je ranije držao i koje su mu nepravedno otete sankcijama koje su nametnule SAD i neke druge države.

I dalje je tu izuzetan dizajn, vrhunske performanse kamera i ostalog hardvera. Huawei sa Mate 50 Pro dokazuje da je brend još uvek jak i konkurentan u gornjem segmentu tržišta.

Huawei Mate 50 Pro će se na tržištu Srbije u prodaji naći od 5. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: