Robot Ameca počinje da plaši svoje kreatore VIDEO

Britanska kompanija Engineered Arts objavila je još jedan video svog humanoidnog robota Ameca, koji je nedavno postao poznat po tome što je robot koji pokazuje najtačnije ljudske izraze ikada.

Tehnopolis

Izvor: B92, index.hr

Četvrtak, 30.12.2021.

13:39

Robot Ameca počinje da plaši svoje kreatore VIDEO
Foto: Profimedia / Engineered Arts

Dok je prethodni video prikazao robota kako se budi iz dubokog sna, novi video prikazuje ga potpuno budnog, a u jednom trenutku se čak i jasno "uvredi" zbog upada u lični prostor.

Humanoidni robot prvo prati pokrete rukom, koje mu ispred lica pravi inženjerka, a zatim se namršti i s izrazom nezadovoljstva uhvati inženjerku za ruku i pomeri je od svoga lica. Time je robot pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na upad u lični prostor.

"Ovo čak počinje da nas plaši", napisali su u opisu videa. Ameca za oči ima kamere visoke rezolucije, kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može da se osmehuje, rutinski trepće, drhti od šoka, češe se po nosu ili se čak takmiči u zurenju u oči s čovekom.

Robot za sada još ne može da hoda, a PDF datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amecini pokreti trenutno ograničeni na gornji deo tela, iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

"Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amecine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota", navode u Engineered Artsu.

Iako se čini da je svesna, zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameca nije opremljena punom veštačkom inteligencijom. Umesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: