Preminuo kreator GIF-a

Stiven Vilhajt (Stephen Wilhite), jedan od glavnih kreatora GIF-a, preminuo je prošle nedelje od posledica kovida.

Izvor: B92, Verge
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vilhajt je radio na GIF formatu (Graphics Interchange Format), koji je veoma popularna forma za kreiranje i iskazivanje reakcija, poruka, šala, dok je bio zaposlen u kompaniji CompuServe, tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Iako je GIF sinonim za animirani internet "meme" u današnje vreme, to nije razlog zbog kojeg je Vilhajt kreirao ovaj format. CompuServe je GIF-ove predstavio krajem 1980-tih godina, kao način distribuiranja grafičkog sadržaja visokog kvaliteta i rezolucije u boji, a sve u vreme kada su internet brzine bile značajno sporije od onoga što imamo danas.

"On je kreirao GIF samostalno - zapravo, to je učinio kod kuće, nakon čega je format odneo na posao i usavršio ga. On bi sve iskalkulisao u svojoj glavi i privatno, a potom bi otišao u firmu i isprogramirao to na računaru", istakla je njegova supruga Kejtlin.

Vilhajt je svojevremeno prekinuo i dugogodišnju debatu oko toga kako se pravilno izgovara GIF. Tokom intervjua za Njujork Tajms u 2013. godini, on je istakao: "U pitanju je meko "G" i izgovara se "džif". Kraj priče".

U istom intervjuu, on je istakao da je negov omiljeni GIF beba koja pleše. Brojni korisnici, na društvenim mrežama preko sopstvenih GIF-ova odaju poštu preminulom Vilhajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.