Ovim lošim navikama uništavate svoj telefon

Evo sedam saveta kako da izbegnete loše (pa i pogubne) navike koje mogu da skrate vreme tokom kojeg možete koristiti svoj telefon.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 20.05.2022.

08:22

Ovim lošim navikama uništavate svoj telefon
Foto: kelvn / Shutterstock.com

Nije svejedno koliko dugo će vaš telefon raditi glatko i bez problema. Uz ove savete možete izbeći loše navike koje mogu skratiti vreme tokom kojeg se možete pouzdano osloniti na smartfon.

Duže izlaganje niskim i visokim temperaturama

Ostavljate pametni telefon u autu tokom vrelih letnjih dana ili hladnih zimskih noći? Držite ga pod jastukom ili pokrivačem dok ga punite? Koristite aplikacije koje puno troše bateriju pod direktnim svetlom sunca? Nijedna od navedenih navika ne samo što nije dobra za vaš uređaj, nego neke od njih mogu biti i opasne. Veoma visoke temperature mogu, na primer, prouzrokovati trajna oštećenja. Stoga izbegavajte izlaganje telefona velikoj hladnoći ili toploti. Ukoliko primetite da se ugrejao, ostavite ga da se ohladi pre nego što nastavite da ga koristite.

Koristite pravi punjač

Nisu svi punjači isti. Da, konektor možda odgovara slotu na vašem uređaju i verovatno će ga napuniti. Ali, to neće učiniti sa istim učinkom, a može i da ošteti bateriju ili port za punjenje. Ako kupujete drugi punjač, pored onog koji je stigao s uređajem, proverite da li sima ertifikat proizvođača i snagu koja odgovara vašem pametnom telefonu.

Ne preuzimajte zlonamerne aplikacije

Ako aplikacija koju nameravate da preuzmete nije na zvaničnoj veb stranici pouzdanog proizvođača bolje je da je ne preuzimate. Time ćete u velikoj meri smanjiti rizik izlaganja zlonamernom softveru kao što su virusi, špijunski i ucenjivački softver i tome slično.

Ručno čišćenje aplikacija koje rade u pozadini

Mislite da aplikacije koje su aktivne u pozadini usporavaju rad vašeg telefona? Ako imate noviji uređaj to gotovo sigurno nije tačno, jer pametni telefoni automatski drže takve aplikacije na čekanju dok im ne zatrebaju. Bolje je ostaviti ih na miru nego ih na silu zatvarati i onda ponovno pokretati kad vam zatrebaju.

Zanemarivanje nadogradnji

Možda smatrate da su obaveštenja o novim verzijama i nadogradnjama za aplikacije koje koristite i hardver vašeg telefona gnjavaža, ali nije pametno zanemarivati ih. Bez redovne nadogradnje značajno povećavate rizik od napada zlonamernogsoftvera, a i pametni telefon će nakon nekog vremena početi sporije da radi ili će u potpunosti prestati da funkcioniše.

Korišćenje javno dostupnih Wi-Fi mreža

Iako su besplatne Wi-Fi mreže danas svuda prisutne, to ne znači da ih je pametno koristiti baš u svakoj prilici. Te mreže su često slabo ili nikako zaštićene, što znači da su prilično lak plen kriminalcima koji žele da dođu do vaših osetljivih podataka, ali i mogu izložiti vaš telefon riziku zaraze zlonamernim softverom. Preporučuje se povezivanje samo na Wi-Fi mreže zaštićene lozinkom i one koje su šifrovane. Izbegavajte takođe posećivanje veb stranica koje od vas traže osetljive informacije, kao što su veb stranice banaka.

Loše navike pri punjenju

Izbegavajte punjenje baterije do 100 procenata kapaciteta. Ponekada će, naravno, to biti neizbežno, ali takve situacije bi trebalo da budu veoma retke. Držite bateriju svog telefona između 30 i 80 odsto kapaciteta kad god je to moguće. Punite pametni telefon na hladnom i dobro provetrenom mestu. Izbegavajte mesta gde je telefon izložen izvoru toplote ili uslovima koji podstiču zagrevanje, piše Make Use Of, a prenosi Tportal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: