Osnivač Duolinga želi decu da "odvuče" s TikToka novom matematičkom aplikacijom

Aplikacija, fokusirana na matematiku na nivou osnovne škole, trebalo bi da se pojavi sedeće godine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

15:35

Osnivač Duolinga želi decu da
Foto: Profimedia

Osnivač i izvršni direktor Duolinga Luis von Ahn želi da novom matematičkom verzijom popularne aplikacije za učenje jezika odvuče decu od TikToka i Instagrama.

Kompanija sve druge popularne besplatne aplikacije, umesto obrazovnih platformi, vidi kao svoje rivale, jer se sve nadmeću za vreme koje korisnik provodi ispred ekrana. "Duolingo je poznat po učenju jezika, ali naša misija je uvek bila sveobuhvatna - radi se o sistemskom obrazovanju", rekao je von Ahn za BBC News.

"Fizička izgradnja škola širom sveta koštala bi milijarde, a pametnim telefonima možemo doći do dve trećine ljudske populacije. Međutim, problem sa pametnim telefonima je to što su oni mač sa dve oštrice - takođe dolaze sa stvarima koje odvlače pažnju, poput TikToka", rekao je.

Pokrenut 2012. godine, Duolingo ima 40 miliona mesečnih korisnika i preuzet je 500 miliona puta širom sveta. "Počeli smo s podučavanjem jezika jer je širom sveta postojala ogromna potreba za učenjem engleskog, što odmah povećava prihod, ali oduvek smo hteli da podučavamo i druge stvari", kaže von Ahn. On je sam osmislio prvi kurs španskog u ovoj aplikaciji, kao izvorni govornik iz Gvatemale.

Potreba postoji - uspeh pod znakom pitanja

Foto: Profimedia
Prelazak s jezika na matematiku, međutim, možda nije jednostavna jednačina - pogotovo jer će novi ciljani korisnici biti uglavnom deca.

Duolingo još nije odlučio hoće li svoju matematičku aplikaciju plasirati školama ili pojedincima, kaže von Ahn, ali planira da sledi isti poslovni model poput aplikacije namenjene jezicima, koja je besplatna.

Samo 5 posto korisnika plaća pretplatu na premium verziju, a 75 posto prihoda kompanije dolazi od toga, ostatak od oglasa. "Ja dolazim iz siromašne zemlje, Gvatemale, i video sam razliku između onih koji su imali pristup najboljem obrazovanju i onih koji nisu znali da čitaju i pišu, pa sam hteo da učinim nešto što će ljudima omogućiti pristup obrazovanju", kazao je.

"U 2021. godini svi bi trebalo da imaju mogućnost visokog obrazovanja, ostaju nam još decenije rada - ali ja posvećujem svoje vreme tome", poručio je osnivač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: