Odmah promenite vašu lozinku, ako je na ovoj listi

NordPass je objavio listu, koja se sastoji od najčešćih lozinki korišćenih tokom 2021. godine.

Izvor: B92, Nordpass
Podeli
Foto: A. Kiro / Shutterstock.com
Foto: A. Kiro / Shutterstock.com

Bez velikih iznenađenja, radi se o gotovo identičnoj listi sa najgorim lozinkama iz prošle godine. Drugim rečima, ljudi i dalje koriste veoma slabe i uobičajene lozinke, koje se s lakoćom mogu hakovati.

Servis za upravljanje lozinkama NordPass, objavio je listu od 200 najčešće korišćenih lozinki, zasnovano na svojim istraživanjima.

Lista nudi uvid u same lozinke, koliko vremena je potrebno da se svaka od njih probije i koliko puta se pojavljivala u okviru njihovog istraživanja.

Verovatno ste već i pogodili, najčešće korišćena lozinka je "123456". Ova izuzetno često korišćena lozinka se pojavila više od 103 miliona puta u NorsPass istraživanju, a potrebno je manje od jedne sekunde kako bi se hakovala.

Zapravo, svaka od lozinki iz top 10, i sve sem jedne iz prvih 50, mogu se hakovati za manje od sekunde.

Od drugog do petog mesta najčešće korišćenih lozinki, nalaze se "123456789", "12345", "qwerty" i "password".

S druge strane, među lozinkama koje su otpornije, nalaze se "1g2w3e4r", "gwerty123", "myspace1" i "michelle", a za njihovo hakovanje je bilo potrebno oko tri sata.

NordPass je identifikovao i zemlje, koje su najviše pogođene curenjem podataka. Predvode ih SAD, Čile, Australija, Novi Zeland, Rusija, Francuska, Italija i Nemačka.

Pišite nam u komantarima koliko pažnje posvećujete sigurnosti i jačini lozinki koje koristite za logovanje u različite servise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.