Najnapredniji humanoidni robot dobija veliku nadogradnju

Robot Ameca je verovatno je najpoznatiji humanoidni robot na svetu, a sledeće godine bi trebalo da dobije – noge.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2022.

13:43

Najnapredniji humanoidni robot dobija veliku nadogradnju
Foto: Profimedia

Iako ne bi trebalo očekivati da će humanoidni roboti postati slični ljudima još godinama, a možda i decenijama, zahvaljujući napretku tehnologije taj korak je sve bliži.

Veštačka inteligencija je toliko je napredovala da ponekada ljudi nisu ni svesni da putem interneta ne komuniciraju s ljudima, već sa softverom. Osim AI-a, veliki problem je i mehanika, odnosno kako napraviti robota koji će se kretati poput ljudi, ali koliki je napredak postignut na tom polju, dovoljno je samo pogledati šta su uspeli da kreiraju inženjeri Boston Dynamicsa sa svojim robotima kojima bi mogli da pozavide čak i sportisti

A kako izgleda humanoidni robot s naprednom AI koji ima mogućnost kretanja, trebalo bi da saznamo sledeće godine na primeru Amece. Za neke, ovo je najnapredniji humanoidni robot na svetu s "realističnim pokretima i izrazima lica", a za njegov razvoj zaslužna je britanska kompanija Engineered Arts.
Da će uskoro dobiti noge, robot je potvrdio - sam. Naime, tokom odgovaranja na pitanja na YouTubeu, neko je postavio pitanje oko mogućnosti njegovog kretanja.

"Ne mogu da hodam, ali video sam prototip nogu u laboratoriju Engineered Artsa", prokomentarisao je toom razgovora, naglasivši da je dizajn njegovih nogu, koje će biti napravljene od aluminijuma i plastike, inspirisan robotom Byrun, kojeg je takođe kreirala ista kompanija. Taj robot napravljen je prema jedinstvenom mehanizmu koju mu omogućava hodanje bez prevelikog trošenja energije.

Pored toga, Ameca je odgovarao na brojna druga pitanja poput npr. da li preferira kečap ili majonez, a njegov odgovor je, za one koje zanima, kečap - jer ima "pikantniji i kiseliji ukus". Od ostalih zanimljivosti u vezi sa Amecom, pomenućemo da mu je oktobar najdraži mesec i da bi hteo da istražuje istorijat i kulturu Pariza.

Nakon komunikacije s robotom, mnogi su bili zadivljeni koliko realno i ljudski Ameca izgleda, a pogotovo su naglasili oči, odnosno brze pokrete, treptanje i fokus i kako odaje utisak da svemu što pogleda posvećuje veliku pažnju.

Iz Engineered Artsa kažu da je Ameca još u razvoju, te da je taj robot u suštini napravljen kao platforma za razvoj budućih robotskih tehnologija i humanoidnih robota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: