Tehnopolis

Ponedeljak, 16.08.2021.

09:30

Microsoft izdaje dramatično upozorenje za Windows 10 - odmah ažurirajte računar

Korisnici Windows 10 se pozivaju da se uvere da su njihovi računari u potpunosti ažurirani jer su u poslednjoj nadogradnji ispravljene 44 ranjivosti, a tri se smatraju kritičnim.

Izvor: B92, express.co.uk

Microsoft izdaje dramatično upozorenje za Windows 10 - odmah ažurirajte računar
Foto: Hadrian / Shutterstock.com

Korisnici operativnog sistema Wndows 10 trebali bi da se pobrinu da njihovi uređaji budu u potpunosti ažurirani najnovijim zakrpama kompanije Microsoft. Kompanija iz Redmonda upravo je objavila brojne nadogradnje koje ispravljaju sve te greške, a neke se smatraju toliko ozbiljnim da su dobile ocenu "kritično".

Možda najopasnija od svih je pretnja koju sajber kriminalci aktivno eksploatišu, iako nije jasno koliko je korisnika Windows -a do sada pogođeno. Microsoft je potvrdio da su napadači uspeli da pronađu slabost u nečemu što se zove "Windows Update Medic".

To je relativno novi dodatak sistemu Windows 10 koji je kreiran da radi u pozadini i popravlja greške u komponentama Windows Update-a. To znači da računar može da nastavi da prima značajna ažuriranja u svakom trenutku.

U objavi na svojoj bezbednosnoj stranici, Microsoft je rekao: "Napadač koji je uspešno iskoristio ovu ranjivost mogao bi da pokrene proizvoljan kod sa privilegijama sistema. To znači da bi napadač mogao da instalira programe. Pregleda, menja ili briše podatke ili otvara nove naloge nad kojima bi imao punu kontrolu. Microsoft je istražio problem i objavio bezbednosne ispravke za rešavanje ove ranjivosti."

Ova nova zakrpa sadrži popravke za tri "zero day" ranjivosti i ukupno 44 nedostatka, tako da je svakako vredno ažurirati vaš računar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: