Tehnopolis

Utorak, 16.05.2023.

10:00

Microsoft dobio zeleno svetlo od Evropske unije

Microsoft je dobio zeleno svetlo od regulatora tržišta Evropske unije za preuzimanje Activision Blizzarda u poslovnom poduhvatu vrednom 68,7 milijardi dolara.

Izvor: hcl.hr

Microsoft dobio zeleno svetlo od Evropske unije
Foto: FellowNeko / Shutterstock.com

Za razliku od američkih i britanskih regulatora, Evropska unija odlučila je da odobri plan Microsofta za kupovinu izdavačke kompanije Activision Blizzard.

Regulatori tržišta EU obelodanili su da su istragom došli do zaključka da konkurentnost na tržištu konzola ne bi bila narušena čak i da Microsoft nakon kupovine povuče igre Activision Blizzarda s drugih platformi (PlayStationa i Nintenda).

Doduše, odobrenje Evropske unije nije došlo bez ikakvih obaveza za Microsoft. Tako se navodi da je uslov bio 10-godišnji ugovor o dostavljanju Call of Dutyja na konkurentne platforme, koji je Microsoft i ponudio drugim platformama. Pored toga, tu je uključena i obaveza da Microsoft kroz besplatno licenciranje mora streaming uslugama na području EU da omogući pružanje pristupa igrama Activision Blizzarda.

Iako je ovo značajna vest za Microsoft i Xbox, jer je EU jedno od najvećih tržišta čije su odobrenje morali da dobiju, ništa se ovim zapravo nije promenilo. Microsoft i dalje čeka odobrenje Australije, Novog Zelanda, Kine i Južne Koreje, a protiv blokade tržišnih regulatora SAD-a i Velike Britanije boriće se na sudu.

UPDATE: Povodom ove objave oglasili su se i tržišni regulatori Velike Britanije, koji su prethodno blokirali akviziciju. Kako kažu, sa zaključcima Evropske komisije se ne slažu i iako kažu da Evropska unija ima pravo da razmišlja drugačije, oni svoju odluku ne nameravaju da menjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: