Meta tužila programere zbog krađe WhatsApp naloga

Meta je tužila kineske kompanije HeyMods, Highlight Mobi i HeyWhatsApp zbog razvoja "nezvaničnih" WhatsApp Android aplikacija koje su od maja 2022. korišćene za krađu više od milion WhatsApp naloga.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com
Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

U tužbi Meta navodi da su se ove zlonamerne aplikacije mogle preuzeti sa sajtova tri kompanije, ali i iz Google Play prodavnice, APK Pure, APKSFree, iDescargar i Malavida.

Kada bi se instalirale, malver ugrađen u aplikacije prikupljao je osetljive informacije sa uređaja, uključujući i one za verifikaciju naloga, sa ciljem krađe WhatsApp naloga i kasnijeg slanja neželjenih poruka.

Prema podacima Google Play prodavnice, samo jednu od ovih aplikacija pod nazivom AppUpdater za WhatsPlus instaliralo je više od milion korisnika Androida.

Direktor WhatsAppa Vil Ketkart u julu je upozorio je korisnike da ne preuzimaju modifikovane verzije WhatsAppa i kao primer je naveo aplikacije HeyModsa i HeyWhatsAppa.

"Ove aplikacije su obećavale nove funkcije, ali su bile samo prevara za krađu ličnih podataka sačuvanih na telefonima ljudi. Podelili smo sa Googleom ono što smo otkrili i sarađivali sa njima u borbi protiv zlonamernih aplikacija".

Od sredine jula, Androidova zaštita Google Play Protect je ažurirana kako bi otkrile i onemogućile ranije preuzete zlonamerne lažne verzije WhatsAppa na Android uređajima korisnika nakon što je Meta obavestila Google o tome.

Ketkart je tada rekao da će preduzeti mere protiv HeyModsa kako bi se sprečila dalja šteta ali i da će "istražiti pravne mogućnosti da HeyMods i druge slične njima pozovu na odgovornost".

Meta je tužila ove tri kompanije po osnovu kršenja uslova korišćenja WhatsAppa i Metinog ugovora za programere.

Kako se u tužbi navodi, optuženi su se složili i obavezali na uslove WhatsAppa kada su kreirali različite WhatsApp naloge. Oni su se takođe složili sa Meta Uslovima, Uslovima platforme i Smernicama za programere nakon kreiranja Facebook stranica i aplikacija.

Međutim, preduzimanjem gore navedenih radnji, prekršili su svoj sporazum sa WhatsAppom i Metom, zbog čega je WhatsApp pretrpeo štetu, uključujući i resurse koja je kompanija koristila tokom istrage u vezi ovih aplikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.