Mask: ChatGPT pokazuje da je veštačka inteligencija opasnost za civilizaciju

Šef kompanija Tesla, SpaceX-a i Twitter govorio je o veštačkoj inteligenciji nakon što je upitan kako vidi razvoj tehnologije za 10 godina

Tehnopolis

Izvor: index.hr

Petak, 17.02.2023.

15:45

Mask: ChatGPT pokazuje da je veštačka inteligencija opasnost za civilizaciju
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Milijarder Ilon Mask, suosnivač OpenAI, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, kaže da ChatGPT pokazuje da je veštačka inteligencija neverovatno napredovala. "To je nešto zbog čega bi svi trebalo da budemo zabrinuti", rekao je Mask.

"Jedna od najvećih pretnji budućnosti civilizacije je veštačka inteligencija", rekao je Mask prisutnima na samitu Svetske vlade u Dubaiju, ubrzo nakon što je pomenuo razvoj ChatGPT-a, piše CNBC.

"Mogućnosti su velike, ali postoji i velika opasnost"


Mask je naveo da su mogućnosti veštačke inteligencije velike i da je to pozitivno, ali i da sa napretkom veštačke inteligencije dolazi velika opasnost.

Šef kompanija Tesla, SpaceX-a i Twitter govorio je o veštačkoj inteligenciji nakon što je upitan kako vidi razvoj tehnologije za 10 godina.

Mask je suosnivač OpenAI, američkog startapa koji je razvio ChatGPT – AI alat koji odgovara na pitanja korisnika kao čovek. ChatGPT je napredni oblik veštačke inteligencije, koji pokreće GPT-3 model velikog jezika. Programiran je da razume ljudski jezik i generiše odgovore na osnovu ogromne količine podataka.

"ChatGPT je ilustrovao kako je veštačka inteligencija postala napredna"

Mask kaže da je ChatGPT ljudima ilustrovao kako je veštačka inteligencija postala napredna. "AI je napredovao već neko vreme, jednostavno nije postojao korisnički interfejs koji je dostupan većini ljudi", prokomentarisao je milijarder.

"Dok automobili, avioni i lekovi moraju da se pridržavaju regulatornih bezbednosnih standarda, veštačka inteligencija još uvek nema pravila ili propise koji bi držali svoj razvoj pod kontrolom. Mislim da moramo da regulišemo bezbednost AI. Smatram da je to zapravo veći rizik za društvo od automobila, aviona ili droge. Propisi mogu malo da uspore AI, ali mislim da bi to bilo dobro", rekao je Mask.

"Veštačka inteligencija mnogo opasnija od nuklearnih bojevih glava"


Mask je dugo upozoravao na opasnosti nesputanog razvoja veštačke inteligencije. Jednom je rekao da je veštačka inteligencija daleko opasnija od nuklearnih bojevih glava.

Njegove reči danas imaju veću težinu jer uspon ChatGPT-a preti da preokrene tržište rada jer može da piše napredno kao čovek. Mask je otišao iz upravnog odbora OpenAI-a 2018. i više nema udeo u kompaniji.

"Inicijalno je stvorena kao neprofitna organizacija otvorenog koda. Sada je zatvorena tu je zbog profita. Nemam otvoren udeo u OpenAI, niti sam u odboru, niti ga na bilo koji način kontrolišem", izjavio je Mask.

Mask je rekao da je njegov razlog za uspostavljanje OpenAI bio to što Google nije obraćao dovoljno pažnje na bezbednost veštačke inteligencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: