Tehnopolis

Petak, 18.08.2023.

18:30

Kupci NFT majmuna se žale da su nasamareni

Grupa kupaca NFT-ova iz serije Bored Ape Yacht Club pokreće tužbu protiv izdavača, aukcijske kuće i poznatih ličnosti, za koje tvrde da su ih zavarali svojim obećanjima o vrednosti digitalnih sličica.

Izvor: bug.hr

Kupci NFT majmuna se žale da su nasamareni
Foto: Profimedia

Godina 2021. ostaće u svetu kriptovaluta zabeležena kao ona u kojoj su procvetali NFT-ovi, zapisi na blockchainu povezani sa digitalnim ilustracijama raznih likova. Takvi tokeni su se tada prodavali za basnoslovne iznose, kupovali su ih i svetski selebritiji i drugi ulagači, a mnogi su gajili nadu da će upravo NFT-ovi postati glavno sredstvo za generisanje bogatstva u budućnosti kolekcionarstva.

Međutim, od vrhunca te manije prošlo je gotovo dve godine, a brojni tada prodati NFT-ovi danas su manje-više bezvredni. Ko bi rekao da ulaganje miliona dolara u sličice majmuna nije dobra investicija s velikom zaradom?

Naivni ili prevareni?

Neki od ulagača smatraju se prevarenim ili nasamarenim, pa su počeli da podižu tužbe. Najistaknutija je ona podignuta još u decembru prošle godine, koja je sada dopunjena i novim optužbama. Grupa kupaca NFT-ova iz kolekcije Bored Ape Yacht Club, izdavača Yuga Labs, tvrdi da su oštećeni ogromnim padom cena svojih kolekcionarskih digitalnih sličica. Naime, još u maju prošle godine BAYC majmuni prodavali su se po cenama višim od 400.000 dolara, a nije bilo retko da postižu i milionske iznose. Samo koji mesec nakon toga, dogodio se kolaps tržišta, pa isti NFT-ovi sada vrede oko 50.000 dolara.

Ovakve gubitke ulagači nisu očekivali, pa u tužbi tvrde da se radi o smišljenom poduhvatu, koji ih je naveo na pogrešnu odluku. Zbog toga su tužili kompaniju Yuga Labs, aukcijsku kuću Sotheby's i veliki broj slavnih osoba, među kojima su na primer, Džastin Biber, Paris Hilton, Gvinet Paltrou, Kevin Hart, Snoop Dogg, Serena Vilijams, Madona, Džime falon i Stef Kari. Svi oni "zajedničkim su snagama" davali kredibilitet kolekciji Bored Ape Yacht Club, zbog čega su ulagači bili spremni da za NFT-ove daju astronomske izbnose u dolarima.

Yuga je, stoji u dopunjenoj tužbi, u dosluhu sa Sotheby'som, vodila zavaravajuću kampanju, tvrdeći da su neki od kupaca NFT-ova bili "istinski kolekcionari". U međuvremenu se ispostavilo da je taj "tradicionalni kolekcionar" bio – Sem Bankman-Frajd, sada optuženi kriptokriminalac i osnivač propale menjačnice FTX. To tužiocima služi kao dokaz da se radilo o smišljenoj akciji, sve kako bi se podigla percipirana vrednost NFT-a, ona koja je u međuvremenu drastično potonula i dovela ih u gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

19 h

Podeli: