Tehnopolis

Utorak, 05.04.2022.

15:35

Krali sadržaj rivala kako bi podstakli rast svoje aplikacije

Kompanija ByteDance, u čijem vlasništvu je TikTok, navodno je kreirala lažne naloge sa sadržajem preuzetim sa Instagrama, Snapchata i drugih mreža, a potom je sadržaj objavljivan na Flipgramu u 2017. godini.

Izvor: B92, TechCrunch

Krali sadržaj rivala kako bi podstakli rast svoje aplikacije
Foto: Robert Way / Shutterstock.com

Sve ovo navodi se u izveštaju BuzzFeed Newsa, koji sugeriše da je kompanija uzimala video sadržaj, korisnička imena, fotografije i druge informacije sa društvenih mreža i ubacivala ih na Flipgram aplikaciju bez odobrenja i znanja korisnika.

Četiri bivša radnika kompanije ByteDance su za BuzzFeed News istakla da je ova manipulacija počela nakon što je kompanija kupila Flipgram 2017. godine. Interna dokumentacija, u koju je medij imao uvid, pokazuje da je pomenuti proces okarakterisan kao "hak za rast" kompanije.

Dva bivša zaspolena su istakla da je strategija krađe sadržaja korišćenja kako bi se istrenirao ByteDance "For You" algoritam, koji danas koriste TikTok i njegov kineski ekvivalent Douyin.

BuzzFeed News je kontaktirao ByteDance povodom ovog skandala, na šta je kompanija odgovorila: "ByteDance je kupio Flipgram 2017. godine, od kada je upravljao njime i potom Vigo Videom, tokom kraćeg perioda. Flipgram i Vigo su prestali da rade pre nekoliko godina i nisu u vezi ni sa jednim ByteDance proizvodom".

Krađa sadržaja da bi se podstakao rast, kako izveštaj sugeriše da se dogodilo, nije bila neuobičajena praksa za servise iz ovog perioda. Ipak postavlja se pitanje da li su današnji TikTok algoritmi trenirani korišćenjem video sadržaja rivalskih aplikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: