Kina gradi podvodni data centar, snage šest miliona računara

Kina gradi ogromne data centre pod vodom, pomoću kojih planira da uštedi 122 miliona kilovat časova elektriciteta i gotovo 10 fudbalskih terena zemljišta.

Izvor: B92
Podeli

Podvodni centri podataka (data centri) nisu novost – Microsoft ih je sa svojim Project Natick sistemom smestio u dubine okeana još 2014. godine. Sada je Kina započela izgradnju najvećeg svetskog komercijalnog podvodnog data centra, blizu obale grada Sanja (Sanya).

Prema navodima, svaki od elemenata data centra može da obradi preko četiri miliona fotografija visoke rezolucije u 30 sekundi, što predstavlja procenjene performanse oko 60.000 standardnih desktop PC sistema, koji rade zajedno.

U planu je instaliranje 100 vodootpornih data centar elemenata, u okvitu pomenutog podvodnog sistema, a procena je da će oni moći da obrade 400 miliona HD fotografija u sekundi, snagom šest miliona PC uređaja.

Svaki od data centara je ogroman: veličine do 68.000 kvadratnih metara, što je ekvivalent oko 10 fudbalskih terena. Za premeštanje svakog data centra 35 metara ispod površine okeana biće potrebno oko tri sata.

Kina planira da će ovim sistemom uštedeti 122 miliona kilovat časova elektriciteta i više od 105.000 tona sveže vode. Razlog je to što će hladna slana voda moći da održava čipove data centara rashlađenim.

Data centrima će upravljati Beijing Sinnet, vodeći provajder data centara i cloud usluga u Kini. Čitav projekat košta oko 879 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.