Kako je predstavljen prvi mobilni telefon? "Zovem te sa njega, stvaran je"

Zamislite telefon težak jedan kilogram, dug 20 centimetara, bez displeja i s baterijom koja je trajala pola sata.

Tehnopolis

Izvor: B92, nezavisne.com

Nedelja, 14.11.2021.

14:50

Kako je predstavljen prvi mobilni telefon?
Foto: Profimedia/ELECTRONIC IMAGE

Upravo tako je izgledao prvi mobilni telefon koji je 1973. godine predstavio inženjer Martin Kuper i tako zauvek promenio tok istorije i svet komunikacija.

Kada je šezdesetih godina kompanija "AT&T" lansirala telefon u automobilu, Kuper je počeo razmišljati o ličnom telefonu koji ne opterećuju žice - tri meseca je, kao radnik u "Motoroli", razvijao prototip mobilnog telefona, čije je korištenje prvi put u javnosti demonstrirao 30. aprila 1973. godine na Menhetnu na neobičan način.

Uspeo je da privuče pažnju novinara tako što je telefon predstavio šetajući kroz centar Menhetna, umesto da to učini u zatvorenoj prostoriji

"Prvo sam nazvao Džoela Endžela, vođu programa razvoja mobilnih telefona u konkurentskoj kompaniji 'AT&T'. Rekao sam mu: 'Džoel, zovem te s mobilnog telefona, stvaran je'. Bilo je apsolutno čudesno da možete držati telefon , hodati okolo i razgovarati", ispričao je svojevremeno Kuper.

Prvi mobilni telefon koji je Kuper predstavio nosio je naziv Motorola DynaTAC - bio je dug 20 centimetara, ne računajući spoljašnju antenu, koja je imala dodatnih 15 centimetara, nije imao displej, kao ni zamenjivu bateriju. Bateriju je trebalo puniti oko 10 časova, a trajala je oko pola sata.

Telefon je bio ergonomski oblikovan, imao je dva reda tastera, koji su već s narednim modelom prerađeni u tri, a bio je težak jedan kilogram - prilikom telefoniranja zaklanjao je pola glave korisnika, ali to tada nikome nije izgledalo neobično, jer je DynaTAC bio revolucionarni, nezamislivo napredan uređaj tog vremena.

Model DynaTAC nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, jer je bio isuviše napredan i skup za tadašnje vrijeme, ali je bio odličan temelj za razvoj sledećeg modela, koji je napravljen u nekoliko stotina primeraka.

A do komercijalne pojave prvog mobilnog telefona prošlo je još gotovo deset godina - Motorola DynaTAC 8000x predstavljena je 6. marta 1983. godine, a naredne godine krenula je prodaja po cijeni od 3.995 dolara.

Ubrzo je telefon postao simbol bogatstva i moći pa smo ga mogli videti u popularnoj seriji "Poroci Miamija" kao i u filmu "Wall Street".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: