Investitori tuže i Twitter i Maska: "Prekršeni su zakoni"

Advokat, koji zastupa investitore, pojasnio je da je tužba podignuta jer "Mask nastavlja da odlaže obaveze sa kompanijom koju želi da kupi za 44 milijarde dolara, kako bi smanjio cenu".

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

12:12

Investitori tuže i Twitter i Maska:
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Grupa investitora u Twitter podigla je tužbu protiv Ilona Maska i same platforme zbog njegove ponude za preuzimanje teške 44 milijarde dolara.

Kako se navodi u tužbi, Mask i sam Twitter prekršili su čitav niz korporativnih zakona. Između ostalih, navodi se da je Mask davao lažne izjave i tako manipulisao tržištem, zbog čega je stvorio "haos" u Twitterovom sedištu u San Fransisku.

Navodi se i da je Mask finansijski profitirao jer nije odmah otkrio da je kupio značajan udeo u Twitteru, kao i da planira da uđe u upravni odbor te kompanije.

Pominje se i nekoliko tvitova koje je Mask objavio, a čiji je sadržaj mogao biti zavaravajući. Kao jedan od takvih tvitova, navodi se onaj u kojem je napisao kako "pauzira" preuzimanje zbog sumnje da se na Twitteru nalazi više lažnih naloga nego što je to navedeno.

Taj tvit je pokušaj manipulacije tržištem i cenom akcija Twittera, jer je znao za lažne naloge i ranije, stoji u tužbi.

Advokat koji zastupa investitore, za BBC je pojasnio, kako je tužba podignuta jer "Mask nastavlja da odlaže obaveze sa kompanijom koju želi da kupi za 44 milijarde dolara, kako bi smanjio cenu".

Mask je u nekoliko navrata, prilikom svojih javnih nastupa i na Twitteru, nagovestio da pokušava da pronađe način da smanji konačnu cenu za preuzimanje Twittera. Podsetimo, originalno je ponudio 54,20 dolara po akciji, što nije naišlo na odobravanje velikog dela akcionara koji su smatrali da je to preniska cena.

U međuvremenu su akcije Twittera, što zbog čitave sapunice s Maskom, što zbog drugih kretanja na tržištu, pale na 35,76 dolara, što je značajno niže od ponuđene cene. Poslednja cena (u trenutku pisanja ovog teksta) iznosila je 39,52 dolara što je za četvrtinu manje od Maskove ponuđene cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: