Instagram pod istragom – "Nisu zaštitili tinejdžere"

Popularna društvena mreža se našla na udaru zakonodavaca iz SAD, zbog štetnog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera.

Izvor: B92, cnet
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grupa državnih tužilaca iz SAD objavila je da istražuje da li je Meta, ranije poznata kao Facebook, prekršila državni zakon o zaštiti potrošača promovišući svoju Instagram aplikaciju deci i tinejdžerima, iako je znala za štetnost ove usluge.

"Facebook, sada Meta, nije uspeo da zaštiti mlade ljude na svojim platformama i umesto toga je izabrao da ignoriše ili, u nekim slučajevima, uveća poznate mahinacije koje predstavljaju stvarnu pretnju fizičkom i mentalnom zdravlju – iskorišćavanje dece u interesu profita", istaknuto je u saopštenju.

Istragu vode državni tužioci iz Masačusetsa, Kalifornije, Floride, Kentakija, Nebraske, Nju Džersija, Tenesija i Vermonta. Ova grupa će razmotriti načine na koje je Meta povećala "trajanje i frekvenciju korišćenja Instagrama od strane mlađih korisnika" i kako je ta povećana upotreba bila štetna.

Wall Street Journal je objavio seriju priča, delimično zasnovanih na ranije objavljenim dokumentima, uključujući članak o tome kako Facebook zna da je Instagram "toksičan" za tinejdžerke, pogoršavajući njihovu sliku o telu i njihovo mentalno zdravlje.

Društvena mreža, s druge strane, tvrdi da se istraživanje "pogrešno tumači" i napominje da je studija takođe pokazala da se neki tinejdžeri osećaju bolje u pogledu svog tela nakon korišćenja Instagrama.

Američki zakonodavni organi takođe sprovode saslušanja o uticaju društvenih medija na mlade ljude.

Instagram je nedavno obavio radi na novim funkcijama koje imaju za cilj poboljšanje mentalnog zdravlja, uključujući alatku koja podseća korisnike da se odmore od platforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.