Instagram će ohrabrivati tinejdžere da "predahnu" od korišćenja aplikacije

Facebook se takođe nada da će "odbiti" tinejdžere od štetnog materijala.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Syda Productions / Shutterstock.com
Foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Facebook pokušava da popravi svoju reputaciju nakon svedočenja uzbunjivača Frensis Haugen, a to uključuje obećanja o mogućnostima koje umanjuju potencijalnu psihičku štetu za tinejdžere.

CNN i Reuters izveštavaju da je potpredsjednik Facebooka za globalne poslove Nick Clegg obećao da će Instagram uvesti funkciju "predahni", koja bi ohrabrila tinejdžere da jednostavno prestanu koristiti društvenu mrežu na neko vreme. Clegg nije rekao kada će to biti spremno, ali ovo je očigledno trebalo da smanji zavisnost i drugo nezdravo ponašanje.

Izvršni direktor društvenih medija takođe je rekao da će Facebook "odgurnuti" tinejdžere od materijala u svojim aplikacijama "koji možda ne doprinose njihovom blagostanju". On nije naveo pojedinosti za ovaj novi pristup. On je, međutim, predložio da se Facebook-ovi algoritmi "drže za odgovorne", uključujući i propise ako je potrebno, kako bi bili sigurni da rezultati iz stvarnog sveta odgovaraju namerama.

Nove metode mogle bi se pozabaviti nekim od problema koje je uzbunjivačica Haugen navela. Tvrdila je da je Facebook bio svestan da su njegovi algoritmi destruktivni, vodeći decu do štetnog materijala i uklanjajući samo delić govora mržnje. Haugen je također smatrala da bi Kongres trebalo da reformiše odjeljak 230 - Zakona o pristojnosti komunikacija, kako bi povećao odgovornost Facebooka za sadržaj odabran algoritmom, te da bi Facebook trebalo tako da smanji viralnost sadržaja i prisili korisnike da razmišljaju o postovima, a ne da ih refleksno dele.

Istovremeno, ovo možda neće zadovoljiti Haugen i druge kritičare kompanije. Prekidi i pomaci mogu smanjiti izloženost štetnom sadržaju, ali neće ukloniti dotični sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.