Google sprema novu alatku za zaštitu privatnosti korisnika

Google uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: BigTunaOnline / Shutterstock.com
Foto: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suočavate se sa rizikom da izgubite kontrolu nad tim informacijama.

Svako ko je želi da nekoga potraži na internetu verovatno počinje odmah sa Googleom gde će pronaći sve što je pretraživač uspeo da indeksira. Za one kojima se ne dopada to što ljudi pomoću Google pretrage mogu otkriti detalje poput njihovog datuma rođenja, seksualne orijentacije ili adrese, dobra vest je da Google sada uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke.

Iako Google i sada ima obrazac zahteva za uklanjanje identifikujućih informacija ili "doksing sadržaja" iz rezultata pretrage, to je samo jedan od mnogobrojnih dokumenata podrške, zbog čega ga je prilično teško pronaći. Tokom I/O 2022 ranije ove godine, Google je izrazio želju da alatku učini dostupnijom putem svojih aplikacija, a sada neki korisnici izgleda konačno vide novu opciju u beta verziji za Google aplikaciju na Androidu.

Alat "Rezultati o vama" se pojavljuje kao izbor kada dodirnete ikonu svog profila u gornjem desnom uglu aplikacije Google, kako je primetio korisnik Telegrama ralph950412, koja se nalazi odmah ispod opcije za brisanje poslednjih 15 minuta istorije pretrage.

Dodirom na dugme "saznaj kako" na stranici za novu funkciju objašnjava se kako možete da pronađete rezultate o sebi i kako da ih uklonite. Opcije za objašnjenje zašto rezultate treba ukloniti omogućavaju vam da navedete da li stranice sadrže vaše lične podatke, sadrže vaše informacije sa namerom da vam nanesu štetu, da li uključuju druge nezakonite informacije ili sadrže zastarele detalje.

Svi vaši zahtevi za uklanjanje rezultata pretrage sa vašim informacijama prikazivaće se na kontrolnoj tabli pod opcijom "Rezultati o vama" kada dodirnete ikonu svog profila u aplikaciji Google. Postoje i kartice za aktivne, odobrene i odbijene zahteve.

Ova opcija izgleda trenutno nije široko dostupna, i verovatno je Google slučajno učinio ovu alatku dostupnom pre nego što je zaista nameravao da izađe u javnost sa tim. Takođe, moguće je da se radi o ograničenoj beta verziji, ali nadajmo se da će ova opcija u dogledno vreme biti dostupna široj publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.