Google je potrošio 100 miliona dolara da bi bolje konkurisao TikToku

Gigant je preuzeo kompaniju Alter za oko 100 miliona dolara, kako bi povećao ponudu sadržaja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2022.

10:10

Google je potrošio 100 miliona dolara da bi bolje konkurisao TikToku
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

TikTok je za kratko vreme od samo još jedne društvene mreže postao konkurent najvećim platformama na svetu. Zakerberg je već govorio o izazovima koje TikTok predstavlja Facebooku i Instagramu u koji je, neuspešno, pokušao da implementira neke od opcija te mreže. Takođe, TikTok sa svojim kratkim video klipovima i načinom na koji "zakuca" korisnike za ekran predstavlja i velikog konkurenta Googleu, odnosno YouTubeu.

YouTube je već predstavio kratki oblik video klipova, nazvan Shorts, kojim želi da uzme deo korisnika TikToku, a kako prenose na TechCrunchu, nedavno su napravili još jedan potez u tom smeru.

Taj potez težak je oko 100 miliona dolara. Google je tako preuzeo kompaniju Alter koja je fokusirana na stvaranje avatara, odnosno njihova platforma "brendovima i kreatorima omogućuava izražavanje svojih virtuelnih identiteta", pri čemu koriste veštačku inteligenciju.

Kompanija je osnovana 2020. godine kao Facemoji, a zanimljivo je da je jedan od investitora u nju bio i - Twitter. Akvizicija je sprovedena pre dva meseca, ali tek su nedavno iz Googlea za medije potvrdili da su preuzeli Alter, a nisu želeli da govore o ceni koju su platili. Zanimljivo, direktori u Alteru nedavno su na svojim profilima na LinkedInu napisali da su se pridružili Googleu, ali nisu pominjali nikakve informacije o akviziciji.

S obzirom na to da se kao razlog preuzimanja Altera spominje TikTok, odnosno želja kompanije Google da što bolje konkurira toj platformi, pored povećanja ponude Google sadržaja, postoji mogućnost da kompanija priprema verziju svoje platforme Shorts za avatare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: