Fudbal, kvidič i dronovi – novi sport, koji je "zaludeo" Amerikance VIDEO

Američki Kolorado Springs će ovog vikenda biti domaćin prvog turnira u novom sportu.

Tehnopolis

Izvor: B92, zimo.dnevnik.hr

Subota, 31.07.2021.

14:30

Default images

Radi se o mešavini fudbala i izmišljenog sporta kvidiča iz serijala o Hariju Poteru, a u sve to su uključeni i dronovi.

Prema procenama Amerikanaca, ovaj novi sport nadmašiće trke dronova i biće najpopularniji sport sa dronovima na svetu.

Trke dronova privlače samo ljubitelje brzine, dok će ovaj novi sport, koji ćemo na srpskom nazvati "loptanje dronovima", privući mnoge ljubitelje drugih sportova, govore istraživanja u SAD. Bivši pilot borbenog aviona američkih vazdušnih snaga Kyle Sanders uporedio je kuglanje dronovima sa popularnom igrom iz romana o Hariju Poteru - kvidiču. Drugi to opisuju kao gledanje živih scena ratova Ratova zvezda. Ali možda je najbolje da sami pogledate video i procenite.

Pravila su jednostavna - igra se na terenu koji je zapravo kavez dugačak šest metara, širok tri i visok tri metra. Jedan dron u svakom timu označen je kao napadač i postiže poen kada prođe kroz obruč protivničkog tima. Ostatak tima igra napad ili odbranu. Pobednik je onaj koji osvoji više setova, a obično se u setu postigne između dva i pet poena. Ali pogrešno je misliti da je to sport za pojedince. Pobeda zahteva timski rad, priličnu količinu tehničkih veština i pronalaženje najbolje taktike.

To je sport sa puno kontakata. Ako udarite previše, uništićete dron, što znači da više ne možete da igrate u tom setu, objašnjava Sanders, koji je potpredsednik američkog Drone Soccera.

Za razliku od bespilotnih letelica dizajniranih za trke, bespilotne letelice za kuglanje bespilotnih letelica ili „vazdušni fudbal“ i (ako to možemo tako nazvati) su dizajnirane tako da se mogu brzo i lako popraviti i da se svaka komponenta može zameniti za manje od jednog minuta. Tim mehaničara koji popravlja bespilotne letelice mogao bi se, u brzini, takmičiti sa timovima koji brinu o automobilima Formule 1.

Sport je pravi hit u Južnoj Koreji, gde je osmišljen i 2016. godine je održan prvi meč. Njihovi timovi "igraju" sa većim dronovima na mnogo većem terenu, ali princip je isti - da budu bolji od rivalskog tima. Koliko je popularan, najbolje pokazuju podaci da grad Jeonju, koji tvrdi da je mesto gde je sport počeo, planira Svetsko prvenstvo u kuglanju bespilotnim letelicama 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: