Tehnopolis

Četvrtak, 09.09.2021.

07:10

Facebook ne želi da proda GIF generator, u sukobu zbog toga s britanskim regulatorom

Facebook se usprotivio prodaji pretraživača GIF-ova, osporavajući zaključak britanskog regulatora da bi kupovinom Giphyja mogao da naruši tržišnu konkurenciju među društvenim mrežama.

Izvor: B92, index.hr

Facebook ne želi da proda GIF generator, u sukobu zbog toga s britanskim regulatorom
Foto: Postmodern Studio / Shutterstock.com

Facebook je najavio kupovinu Giphyja prošle godine kako bi integrirao njegovu ogromnu bazu gifova u Instagram i ostale aplikacije. Portal Axios procenio je vrednost transakcije na 400 miliona dolara. Osim baze, Giphy nudi i alate za kreiranje i deljenje gifova.

Britanski regulator poremetio planove Facebooka

Facebookove planove poremetio je britanski regulator za zaštitu tržišne konkurencije CMA, pokrenuvši početkom godine istragu zbog sumnje da bi njegova kupovina Giphyja mogla da naruši ravnopravnu konkurenciju među društvenim mrežama.

Giphyjev API koriste i Facebookovi konkurenti Twitter, Pinterest, Slack, Reddit, a CMA je ranije preliminarno zaključio da bi sporazum o kupoprodaji trebalo da bude okončan, kao i da Facebook možda trebalo da proda Giphy.

"Milioni objava na društvenim medijima sadrže gifove. Sužena mogućnost izbora i slabiji kvalitet gifova mogle bi značajno da utiču na korištenje tih stranica i na odluku ljudi hoće ili preći na drugu platformu, poput Facebooka", zaključio je regulator.

Facebook bi drugim platformama mogao uskratiti pristup gifovima ili bi mogao izmijeniti uslove pristupa, upozorili su.

Facebook objavio saopštenje, protivi se prodaji

Naglasili su i da je Giphy bio razvio usluge oglašavanja, ali je nakon dogovora s Facebookom odustao od tog dela poslovanja, čime je ograničena tržišna konkurencija u tom segmentu.

Facebook je opovrgnuo te zaključke i u objavljenom saopštenju usprotivio se prodaji Giphyja.

"Činjenica da CMA nije mogao da izda zahtev (u slučaju) protiv Giphyja otvara ozbiljna pitanja o sprovođenja zahteva o prodaji i ispravnosti takvih zahteva uopšte", napisao je Facebook.

Provizorni rezultati CMA-ove analize sadrže "fundamentalne greške", naglasio je Facebook, dodavši i da regulator nije predložio rešenja, mimo prodaje, koja bi bila "daleko manje agresivna, a podjednako efikasna" i omogućila zeleno svetlo za transakciju.

Američka kompanija nije želela dodatno da komentariše pismo, a britanski regulator nije odmah odgovorio na upit Reutersa da da komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: