Evropa poziva na zabranu prepoznavanja lica

Neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta takođe traži zabranu predviđanja zasnovanu na AI, koju bi mogla da koristi policija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2021.

14:09

Evropa poziva na zabranu prepoznavanja lica
Foto: pixinoo / Shutterstock.com

Evropski parlament pozvao je na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica na javnim mestima i na predviđanje policije, kontroverznu praksu koja uključuje upotrebu alata veštačke inteligencije u nadi da će profilisati potencijalne kriminalce pre nego što je zločin i počinjen

U rezoluciji koja je usvojena većinom, poslanici su takođe zatražili zabranu privatnih baza podataka za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi kontroverzna kompanija Clearview AI. Parlament takođe podržava pokušaj Evropske komisije u svom predlogu zakona o veštačkoj inteligenciji, da zabrani sisteme socijalnog bodovanja, poput onih koje je pokrenula Kina i koji ocjenjuju poverenje građana na osnovu njihovog ponašanja.

“Ovo je velika pobeda za sve građane Evrope”, rekao je Petar Vitanov, autor rezolucije.

Ta neobavezujuća rezolucija šalje snažan signal o tome kako će Parlament verovatno glasati u predstojećim pregovorima o Zakonu o AI. Predlog zakona Evropske komisije ograničava upotrebu daljinske biometrijske identifikacije - uključujući tehnologiju prepoznavanja lica - na javnim mestima, osim ako se radi o borbi protiv "ozbiljnog" kriminala, poput otmica i terorizma.

Vodeći pregovarač Akta o veštačkoj inteligenciji, Brando Benifei i skoro svi njegovi pregovarači iz drugih političkih grupa u parlamentu pozvali su na potpunu zabranu prepoznavanja lica. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa politikama koje se sprovode u nekim zemljama članicama EU, koje žele da koriste ove tehnologije za jačanje svojih bezbednosnih sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: