EU predlaže univerzalni punjač: USB-C konektor za sve; Apple: "Zabrinuti smo"

Evropska unija planira da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone i tablete, sudeći prema danas predstavljenom predlogu Evropske komisije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/blackzheep
Foto: Depositphotos/blackzheep

Prema tom predlogu, USB-C konektor postaće standardizovan punjač za sve pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre, a punjači će se takođe prodavati odvojeno od elektronskih uređaja, prenosi agencija Rojters.

EU na ovome radi već duže od deset godina, a Evropska komisija naglašava ekološke koristi i 250 miliona evra godišnje uštede za korisnike.

Ovaj potez će, kako ocenjuje Rojters, verovatno više uticati na kompaniju Apple nego na njene rivale.

Naime, korisnici iPhone i android uređaja dugo su se žalili na upotrebu različitih punjača za svoje telefone. Apple telefoni se pune pomoću lightning kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom android pune pomoću USB-C konektora.

Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti toj američkoj kompaniji i da je ovakvu odluku donela jer kompanije nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju uprkos desetogišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri sa 30.

Apple je, međutim, odbio ovaj predlog Komisije.

"I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guši inovacije, umesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta", navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Predlogu je potrebno "zeleno svetlo" zemalja EU i zakonodavaca EU, nakon čega će kompanije imati dve godine da prilagode svoje uređaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.