Escobar Android malver krade kodove za verifikaciju, ali ima manu

Pritajeni malver može da preuzme kontrolu nad korisnikovim telefonom, kao i da ukrade MFA kodove koje generiše Google Authenticator aplikacija.

Tehnopolis

Izvor: B92, Bleepingcomputer

Utorak, 15.03.2022.

15:23

Escobar Android malver krade kodove za verifikaciju, ali ima manu
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar je umro 1993. godine, ali čak i gotovo 30 godina kasnije, njegovo ime ostaje sinonim za kriminal - ali ovoga puta u pitanju je sajber kriminal.

Escobar je naziv malvera koji može da preuzme kontrolu nad korisnikovim telefonom, koa i da krade MFA (multi-factor authentication) kodove koje generiše Google Authenticator aplikacija.

Escobar Android malver nije novitet. Bleeping Computer izveštava da je u pitanju unapređena verzija starijeg Aberebot Android bankarskog trojanca.

Pored krađe MFA kodova, Escobar može da se koristi i za kontrolisanje zaraženih Android uređaja preko VCN-a, snimanje zvuka, kreiranje fotografija i druge maliciozne radnje.

Srećom, Bleeping Computer ističe da Escobar u ovom trenutku ima neke limite, uključujući to da košta nekoliko hiljada dolara za operatore koji žele da ga koriste. S druge strane, prilagodljiv je i može na razne načine da se ubaci u uređaje - od SMS poruka do aplikacije na Play Storeu.

Za sada, preporuka za korisnike je da budu obazrivi i da uvek imaju omogućen Google Play Protect.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: