Emodžiji obeležavaju 20. jubilej: Ovo su najpopularniji

World Emoji Day, odnosno Svetski dan emodžija, se proslavlja već 20 godina kako bi se obeležila važnost korišćenja emodžija u komunikaciji u svakodnevnom životu.

Izvor: B92, Pocketnow
Podeli
Foto: Yefym Turkin / Shutterstock.com
Foto: Yefym Turkin / Shutterstock.com

Od septembra 2021. godine Unicode Standard zvanično je izlistao preko 3600 emodžija, kako navodi Emojipedia. Više od 21 procenta svih tvitova sada sadrži bar jedan emodži.

Sve ovo ukazuje na konstantno povećanje važnosti emodžija u našoj svakodnevnoj komunikaciji. Kako bi se podržalo i podstaklo korišćenje emodžija, World Emoji Day, odnosno Svetski dan emodžija se obeležava 17. jula svake godine.

U nedelju je obeležen jubilarni, dvadeseti World Emoji Day, a ovu tradiciju je započeo Džeremi Burg – osnivač Emojipedije. Donosimo vam i listu najpopularnijih, odnosno najviše korišćenih emodžija.

1. Lice koje plače od smeha (Face with Tears of Joy)

Konzorcijum koji beleži podatke ovaj emodži je smestio na vrh liste najpopularnijih u dva navrata: tokom 2019. i 2021. godine. Ovaj emodži se najčešće koristi kako bi se istaklo da nas je nešto baš dobro nasmejalo.

2. Crveno srce (Red Heart)

Na drugom mesti se nalazi "Red Heart" emodži, što nije iznenađenje jer predstavlja najjednostavniji način da pokažemo da nam se nešto ili neko sviđa u digitalnom svetu.

3. Valjanje po podu od smeha (ROFL ili ROTFL)

ROFL emodži je tu od 2016. godine i često je boravio na prvom mestu liste. Predstavlja još bolji način reakcije na nešto što vam je ekstremno smešno.

4. Palac na gore (Thumbs Up)

Ako želite da potvrdite da je sve u redu ili da sve držite u svojim rukama, najbolji izbor je "palac na gore". Ovo je i emodži koji se najviše upotrebljava iz "People and Body" kategorije.

5. Lice koje glasno plače (Loudly Crying Face)

Ovaj emodži se uglavnom koristi kada želite da jasno pokažete olakšanje nakon ekstremnog pritiska ili ako jednostavno želite da stavite do znanja da ste veoma tužni zbog određene situacije.

Među 10 najpopularnijih emodžija nalaze se još i sledeći: Spojene ruke (Folded Hands) koji se često zamenjuje sa "High Five" (baci pet); Poljubac; Smajli sa srcima; Emodži sa srcima umesto očiju i emodži sa rumenim/crvenim obrazima.

Popularnost emodžija pokazuje i činjenica da ga je 2015. godine Oksfordski rečnik proglasio za reč godine.

Koji je vaš omiljeni emodži? Pišite nam u komentarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.