Dominacija – iPhone je vladar skupih telefona; Samsung ni blizu po prodaji

Ovih dana imamo priliku da gledamo brojne analize u vezi sa prodajom telefona tokom 2021. godine. Kao što znate, unprkos nestašicama, prodaja je porasla u odnosu na 2020. godinu i sve Top 5 kompanije su zabežile blagi ili malo veći rast.

Tehnopolis

Izvor: B92, Bajtbox

Ponedeljak, 07.02.2022.

11:15

Dominacija – iPhone je vladar skupih telefona; Samsung ni blizu po prodaji
Foto: Profimedia

Ipak, jedan podatak, koji je pronakao ispod radara, a koji je jako zanimljiv, odnosi se na prodaju telefona u premijum segmentu (preko $800). Tu je gotovo neverovatno koliko iPhone dominira.

Naime gledajući premijum segment, Apple je u 2021. zauzeo neverovatnih 79% tržišta. Ogromna cifra, koja Apple praktično pozicionira kao monopolistu u najskupljoj kategoriji pametnih telefona.

Samsung je, s druge strane, tokom 2021. uspeo da prigrabi samo 18% premijum tržišta. Podsećamo, to se odnosi na telefone s cenom iznad 800 dolara. Slaba prodaja Galaxy S21 serije sigurno je uticala na to, ali veliku ulogu je igrao i Apple koji je tokom prošle godine uspeo da nagovori veliki broj korisnika na nadogradnju.

Čisto radi malo konteksta, tokom 2020. godine Apple je držao 63% premijum tržišta, a Samsung 29%, što je značajno zdraviji balans moći nego ovaj koji imamo sada.

Malo je i poražavajuće to što svi ostali proizvođači zajedno drže tek 3% učešća u ovoj kategoriji tokom 2021. godine. Obično kada vidimo ovakve statistike pomislimo da se radi o zapadnim zemljama, ali ovo su globalne brojke koje je objavila analitička kompanija IDC.

Situacija bi sigurno bila mnogo drugačija da je Huawei ostao u igri, jer Apple onda gotovo sigurno ne bi imao veliki rast u Kini koji je kumovao ovoj dominaciji. Samsung je, s druge strane, u Kini notorno loš i opšte je poznato da se tamo i ne trudi da napravi dobre prodajne rezultate.

Sada je pitanje šta će se dogoditi tokom ove godine. Hoće li novi iPhone biti uspešan kao aktuelni, ili će Apple "napumpati" brojke s novim iPhone SE modelom (koji prema Bloombergu sigurno stiže sledećeg meseca)?

Hoće li Samsungova Galaxy S22 serija biti uspešnija od Galaxy S21, ili će Samsung ove godine još veći fokus baciti na savitljive uređaje? Hoće li Xiaomi, Oppo, OnePlus ili Vivo ove godine ozbiljnije pristupiti premijum telefonima i predstaviti neodoljivo dobar flegšip? Šta vi mislite? Javite se u komentarima sa svojim predviđanjima za 2022. kada su u pitanju premijum telefoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: