Brata malver krade novac i vraća uređaje na fabrička podešavanja

Zlonamerni softver Brata je malver koji se konstantno usavršava i hara svetom modernih tehnologija.

Tehnopolis

Izvor: B92, Bleepingcomputer

Utorak, 08.02.2022.

08:11

Brata malver krade novac i vraća uređaje na fabrička podešavanja
Foto: Fit Ztudio / Shutterstock.com

Brata (Brazilian Remote Access Tool Android) je prvi put otkriven 2019. godine, kada je krao novac sa bankovnih računa korisnika. U međuvremenu je ovaj zlonamerni softver napredovao, pa sada može da uključi svojevrsni prekidač koji izbriše korisnikov uređaj, nakon što isprazni njegov bankovni račun.

O postojanju Brata malvera je prvo obavestio Kapersky, a tokom 2019. godine softver se uglavnom preuzimao sa Play Store prodavnice. Međutim, širile su ga i eksterne prodavnice aplikacija, ali se nudio i preko sponzorisanih linkova, SMS poruka i WhatsAppa.

Na početku, cilj su bili bankovni računi korisnika u Brazilu. Međutim, sada Brata preti korisnicima širom sveta. Regije, koje su sada pod uticajem Brata malvera uključuju i Evropu, SAD i Južnu Ameriku.

Bezbednosna kompanija Cleafy Labs obaveštava da Brata pokušava neovlašćene prenose na bankovnim računima, nakon čega zaražene uređaje korisnika vraća na fabrička podešavanja čime se brišu tragovi koje Brata ostavlja.

Uz prekidač za brisanje uređaja, Brata 2022 uključuje i GPS sistem praćenja, prati bankovne aplikacije na uređaju i drugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: