Apple predstavio iOS 16 sa brojnim promenama

iOS se našao prvi na redu tokom Apple WWDC konferencije, a Kregu federigiju i timu je trebalo više od 40 minuta da nam kažu sve o novim ažuriranjima (bar ako je verovati ekipi GSMArene odakle i stiže ovaj izveštaj).

Izvor: B92, GSMArena, Bajtbox
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Daleko najveća novost je novi zaključani ekran. Apple to naziva najvećim ažuriranjem ikada. Bilo da ste postavili fotografiju, statičnu pozadinu ili bilo koju od novih "live" pozadina, moći ćete da prilagodite način na koji deo datuma i vremena izgleda. Svaki element može da se duboko prilagodi različitim fontovima, bojama, nijansama tih boja i dodavanjem vidžeta.

Moći ćete da prilagodite koji se vidžeti prikazuju ispod datuma i vremena. Obaveštenja na zaključanom ekranu sada su diskretnija – zauzeće donji deo ekrana, ​​tako da ne blokiraju fotografiju koju ste postavili kao pozadinu. Možete ići i dalje s fotografijama, korišćenjem Photo Shuffle funkcije, koja će nasumično premeštati fotografije koje ste prethodno odabrali ili će ih odabrati za vas ako to želite.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

API za aktivnosti uživo omogućiće sažetija obaveštenja s ažuriranjima u stvarnom vremenu – zamislite semafor sportske igre ili uređaj za praćenje dostave hrane.

Apple nije pomenuo ništa o dolasku Always On načina prikaza, pa pretpostavljamo da ili je funkcija izbačena ili će ipak biti ekskluziva za iPhone 14 Pro i Pro Max.

Focus – iOS defakto profili, sada se širi na zaključani ekran. Moći ćete da odaberete željeni fokus direktno sa zaključanog ekrana i da promenite koje aplikacije mogu da prikazuju ​​obaveštenja, izgled korisničkog interfejsa, a nakon što otključate uređaj, ​​isti fokus će se nastaviti i na početnom ekranu.

Messages je dobio tri velika ažuriranja u iOS-u 16. Sada možete uređivati ​​poruku, poništiti slanje poruke i označiti razgovore kao nepročitane.

Live Text, funkcija koja vam omogućava kopiranje teksta s fotografija, funkcionisaće i u videu.

Sledeći je Apple Wallet. U iOS-u 16 aplikacije će moći da pristupaju Walletu kako bi vas potvrdile, a vi ćete moći da delite samo informacije koje su potrebne (samo svoje godine, ne i rođendan). Moći ćete da delite virtuelne ključeve putem Novčanika u Messages ili određene aplikacije trećih strana.

Apple Pay Later omogućava da se kupovina podeli na četiri jednaka plaćanja do šest nedelja. Apple Pay Order Tracking pripremiće detaljne potvrde o plaćanju u Wallet i prikazaće informacije o praćenju porudžbine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uz iCloud Shared Photo Library, moći ćete da stvorite zasebnu iCloud galeriju za do šest osoba za dodavanje fotografija iz vlastitih galerija ili deljenje na osnovu datuma početka ili osoba na fotografijama.

Poboljšanja za Apple Maps stižu u još 11 zemalja, uključujući Francusku, Švajcarsku i Novi Zeland. Gradska iskustva će pokazati 3D verziju Las Vegasa, kao i šest drugih gradova, uključujući Majami, Čikago i Sidnej. Novi izgled će uključivati 3D skeniranje, nadmorsku visinu i navigaciju javnog prevoza.

Apple je pokazao novu generaciju CarPlaya, koja će u automobile stići krajem sledeće godine. Potpuno je redizajniran i radiće na svim dostupnim ekranima u automobilu, uključujući i ekran vozača. CarPlay će moći da prikaže podatke kao što su brzina, broj okretaja, količina goriva i temperature, koji će dolaziti direktno iz vozila. I omogućiće potpuno prilagođavanje na svim ekranima.

Pregled iOS-a za razvojne programere dostupan je članovima Programa za razvojne programere od danas, a javna beta verzija stiže korisnicima iOS-a sledećeg meseca. Konačna verzija iOS-a 16 stići će u septembru, odmah nakon objave iPhonea 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.