Apple optužen da guši konkurenciju, države iz SAD podržavaju Epic Games

Više od trideset država iz SAD podržalo je kreatora igre Fortnite u borbi protiv monopola kompanije Apple.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

14:18

Apple optužen da guši konkurenciju, države iz SAD podržavaju Epic Games
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Prema navodima državnih tužilaca 34 američke države i Distrikta Kolumbija, Apple guši konkurenciju u okviru svoje prodavnice aplikacija.

Tužioci su podneli žalbu na odluku koja je kompaniji Apple omogućila da nastavi sa nekim restriktivnim praksama, a posebno se tiču bornbe između Applea i kompanije Epic Games.

"Ponašanje kompanije Apple je štetilo i šteti programerima mobilnih aplikacija i milionima građana", stoji u reakciji država.

"U međuvremenu, Apple nastavlja da monopolizuje distribuciju aplikacija i rešenja za plaćanja u okviru aplikacija za iPhone uređaje, da guši konkurenciju i gomila profit u okviru industrije", navodi se.

Države su u svojoj evaluaciji istakle da je niži sud bio neuspešan u tome da adekvatno izbalansira pozitivne i negativne stavke u okviru odluke da se na Apple ne primeni ključni antimonopolski zakon.

Akcija stiže nakon što je sudija Distrikta u Oklandu presudio u najvećoj meri protiv kompanije Epic. Tom odlukom je potvrđeno da Apple nije prekršio antimonopolski zakon time što je nekim kreatorima aplikacija naplaćivao naknade od 15 do 30 procenata za korišćenje in-app sistema koji je Apple nametnuo.

Epic se žalio na ovu odluku, a sada su profesori, grupe aktivista i pomenute države dali svoju podršku i legalne argumente za podršku Epic Gamesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: