Apple je imao tajni sporazum sa Kinom, vredan 275 milijardi dolara

Tim Kuk je uložio ogromna sredstva u naporima da Apple bude ispred konkurencije na tržištu Kine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

10:11

Apple je imao tajni sporazum sa Kinom, vredan 275 milijardi dolara
foto: Jeff Bukowski / Shutterstock.com

Sajt "The Information" je objavio poduži izveštaj, sa detaljima koji ukazuju na napore izvršnog direktora Apple-a Tima Cooka da uspostavi čvrste odnose između Apple-a i kineskih vlasti i agencija.

Pozivajući se na intervjue i direktan pristup internim Apple dokumentima, izveštaj ukazuje na ugovor vredan 275 milijardi dolara, koji sugeriše da Apple ima velika ulaganja u tehnološku infrastrukturu i obuku u Kini.

Neobavezujući, petogodišnji ugovor Kuk je potpisao tokom posete Kini 2016. godine, a potpisan je delimično kako bi se ublažile ili sprečile regulatorne akcija kineske vlade koje bi imale značajne negativne efekte na poslovanje kompanije Apple u toj zemlji.

Pored toga, Apple je obećao da će koristiti više komponenti kineskih dobavljača u svojim uređajima, da će sklopiti ugovore sa kineskim softverskim firmama, sarađivati na tehnologiji sa kineskim univerzitetima i direktno investirati u kineske tehnološke kompanije... Apple je obećao i da će uložiti "mnogo više milijardi dolara" u odnosu na ono što je kompanija već trošila u Kini na godišnjem nivou. Deo tog novca bi išao na izgradnju novih maloprodajnih objekata, centara za istraživanje i razvoj i projekte obnovljive energije, kako se navodi u sporazumu.

Do danas, Apple je uglavnom poštovao svoj deo sporazuma, a izveštaj opisuje i izuzetne slučajeve kada je Apple imao koristi od sporazuma i uspešnog zaobilaženja ograničenja koja bi inače bila nametnuta stranim kompanijama u Kini.

Na primer, ključeve za enkripciju iCloud korisničkih podataka za region kontroliše Apple, uprkos naporima vlasti da podstaknu, izvrše pritisak ili prisile strane kompanije da odgovornost za te podatke predaju kineskim firmama. S druge strane, obaveza kompanije Apple da se pridržava propisa i regulatorne politike kineske vlade bila je deo dogovora, a Apple je često ispunjavao zahteve za uklanjanje aplikacija i sadržaja koji su u suprotnosti sa prioritetima i ciljevima države.

Apple je imao bolji učinak u Kini od većine konkurentskih američkih tehnoloških kompanija, a izveštaj navodi da je to ostvareno velikim delom zahvaljujući lobiranju od strane Tima Kuka, sklapanju ugovora i izgradnji dobrih odnosa.

Izveštaj sajta "The Information" napominje da tržište Kine učestvuje sa 19 odsto u ukupnoj prodaji kompanije Apple, što je četiri procenta više u odnosu na samo godinu dana ranije. Takođe, Counterpoint Research je nedavno objavio statistiku da je Apple postao najveći brend pametnih telefona u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: