Apple i Google predstavili kako će telefoni pratiti da li ste izloženi koronavirusu

Tehnološke kompanije Apple i Google danas su predstavile dugo očekivanu tehnologiju za automatsko obaveštavanje ljudi ako su možda bili izloženi novom koronavirusu, putem aplikacije za pametne mobilne telefone.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Deposit/leungchopan
Foto: Deposit/leungchopan

Softver putem blutut (bluetooth) bežične tehnologije treba da utvrdi kada je neko ko je instalirao aplikaciju na telefonu proveo vreme u blizini drugog korisnika aplikacije koji je kasnije pozitivno testiran na korona virus.

Kompanije su navele da 22 zemlje i nekoliko saveznih američkih država već planiraju da razviju aplikacije za mobilne telefone uz pomoć njihovog softvera.

Mnoge države su do sada pokušale, uglavnom neuspešno, da razviju sopstvene aplikacije za pametne telefone radi borbe protiv pandemije korona virusa.

Međutim, brojne takve aplikacije imale su tehničke probleme na telefonima kompanije Apple i onima sa operativnim sistemom Android, i nisu bile široko prihvaćene.

Te aplikacije su često koristile GPS za praćenje lokacije ljudi, što je u novom sredstvu Applea i Googlea zabranjeno zbog privatnosti i sumnji u preciznost tako dobijenih podataka.

Države kao što je Nemačka i savezne američke države Alabama i Južna Karolina čekale su zajedničku aplikaciju Applea i Googlea, dok su druge zemlje navele da će predvidjena ograničenja u vezi s privatnošću korisnika biti prepreka pošto zdravstveni radnici neće imati pristup podacima.

Apple i Google su naveli da ne pokušavaju da zamene praćenje kontakata, stub u procesu kontrole zaraze koji podrazumeva da obučeni zdravstveni radnici nalaze ljude koji su možda bili izloženi infekciji.

Dva tehnološka giganta su dodala da njihov automatski sistem "obaveštavanja o izloženosti" može da spreči širenje koronavirusa putem prenosilaca koji dolaze u kontakt s nepoznatima a još nemaju simptome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.