Apple će obaveštavati da vam je iPhone hakovan - evo i kako

Kompanija ističe da će prikazivati obaveštenja o pretnjama.

Izvor: B92, BGR
Podeli
Foto: Profimedia / Jaap Arriens / Sipa USA
Foto: Profimedia / Jaap Arriens / Sipa USA

Apple tuži izraelsku firmu zbog špijuniranja korisnika

Apple je u nedavno objavio da je podneo tužbu protiv NSO grupe. Apple je objasnio da je NSO Grupa eksploatisala sada zakrpljenu ranjivost, kako bi probila sigurnost iOS uređaja.

Istog dana kada je Apple najavio tužbu, kompanija je objavila i članak sistem podrške. U toj objavi, Apple otkriva kako planira da upozorava korisnike obaveštenjima o pretnjama.

Kako funkcionišu Apple obaveštenja o pretnjama

Ako kompanija posumnja da je neko hakovao Apple uređaj, obavestiće korisnika na dva načina.

Prvo, Apple će prikazati obaveštenje o pretnji na vrhu stranice, kada korisnik poseti i prijavi se na sajt appleid.apple.com. Pored toga, Apple će poslati imejl i iMessage obaveštenje na broj telefona i adresu e-pošte povezane sa Apple ID-om korisnika. Svako od ovih obaveštenja o pretnji će pojasniti dodatne korake koje korisnik može da preduzme da zaštiti svoje uređaje.

Apple objašnjava da ne postoji savršen sistem za otkrivanje napada. Čak i ako dobijete obaveštenje o pretnji, to ne mora da znači da je strana vlada hakovala vaš telefon. Moguće je da neka Apple obaveštenja o pretnji mogu biti lažni alarmi ili da neki napadi nisu ni otkriveni.

Appleova obaveštenja o pretnjama nikada od korisnika neće tražiti da kliknu na link, otvore datoteku, instalirate aplikaciju ili otkriju svoju lozinku. Ako želite da znate da li je obaveštenje originalno, prijavite se na Apple ID sajt. Ako ne možete da pronađete obaveštenje na vrhu stranice, neko pokušava da vas prevari.

Kako izbeći da budete žrtva hakovanja

Apple je objavio listu najboljih praksi koje bi svi trebalo da primenjuju da bi ostali bezbedni na mreži:

Ažurirajte uređaje na najnoviji softver, jer to uključuje najnovije bezbednosne ispravke
Zaštitite uređaje lozinkom
Koristite autentifikaciju u dva koraka i jaku lozinku za Apple ID
Instalirajte aplikacije iz App Storea
Koristite jake i jedinstvene lozinke na internetu
Ne klikćite na linkove ili dodatke nepoznatih pošiljalaca

Konačno, ako mislite da se neko infiltrirao u vaš telefon, ali niste dobili obaveštenje o pretnji, zatražite stručnu pomoć. Naravno, verovatnoća da će bilo koji slučajni pojedinac biti meta je relativno mala, ali uvek možete biti na oprezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.