Ako ste instalirali ove dve aplikacije na svoj Android uređaj, odmah ih obrišite

Softver za zaštitu mobilnih uređaja kompanije Pradeo otkrio je ove nedelje dve aplikacije u Google Play prodavnici aplikacija za Android, koje su istraživači ove kompanije opisali kao spyware.

Tehnopolis

Izvor: Informacija.rs

Petak, 07.07.2023.

12:00

Ako ste instalirali ove dve aplikacije na svoj Android uređaj, odmah ih obrišite
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Aplikacije su instalirane na više od 1,5 miliona uređaja, a ono što je sporno u njihovom ponašanju je prekomerno prikupljanje korisničkih podataka koje prevazilazi ono što je neophodno da bi aplikacije pružile korisnicima funkcionalnost koju očekuju.

Aplikacije File Recovery & Data Recovery ("com.spot.music.filedate") koja ima više od milion instalacija i File Manager ("com.file.box.master.gkd") sa više od pola miliona instalacija, delo su istog programera. Obe aplikacije su predstavljene kao aplikacije za upravljanje fajlovima i oporavak podataka i obe imaju slično zlonamerno ponašanje. Programirane su da se pokreću bez interakcije korisnika i da tiho eksfiltriraju osetljive podatke korisnika na servere u Kini.

U opisu aplikacija, u odeljku "Bezbednost podataka" na Google Play, ne navodi se da prikupljaju bilo kakve podatke sa uređaja korisnika. Štaviše, navodi se da korisnici ne mogu da traže brisanje podataka ako su podaci prikupljeni, što je protivno većini zakona o zaštiti podataka kao što je evropska Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Podaci koje aplikacije prikupljaju su liste kontakata sa samog uređaja i sa svih povezanih naloga kao što su e-mail nalozi i nalozi na društvenim mrežama, slike, audio i video snimci kojima se upravlja iz aplikacija, lokacija korisnika u realnom vremenu, mobilni kod zemlje, ime provajdera, mrežni kod SIM provajdera, broj verzije operativnog sistema i marka i model uređaja.

Iako aplikacije mogu imati legitiman razlog da prikupe nešto od gore navedenog kako bi obezbedile dobre performanse i kompatibilnost, veliki deo prikupljenih podataka nije neophodan za upravljanje fajlovima ili funkcije oporavka podataka. Da stvar bude gora, ovi podaci se prikupljaju tajno i bez pristanka korisnika.

Programer aplikacija se pobrinuo da aplikacije izgledaju legitimno. Kada pretražujemo prodavnice aplikacija, skloni smo da mislimo da su aplikacije koje imaju veliki broj preuzimanja pouzdane i efikasne. Obe ove aplikacije imaju veliki broj korisnika, ali nemaju recenzije. To znači da je programer lažirao ove brojeve, čime je aplikacije učinio bolje rangiranim u prodavnici.

Korisnici često instaliraju aplikacije koje na kraju i ne koriste. U većini slučajeva to znači da je napad malvera neuspešan. U ovom slučaju, taj problem je prevaziđen, jer zloupotrebljavajući dozvole koje je korisnik odobrio tokom instalacije, File Manager i File Recovery & Data Recovery mogu da izazovu restartovanje uređaja a to omogućava i automatsko ponovno pokretanje aplikacija.

Aplikacije sakrivaju svoje ikone sa početnog ekrana što otežava njihovu deinstalaciju. Da bi ih uklonili sa uređaja, korisnici moraju da ih potraže na listi instaliranih aplikacija u podešavanjima.

Korisnici koji su instalirali ove aplikacije trebalo bi da ih izbrišu.

Kako da se zaštitite od ovakvih aplikacija?

Ne preuzimajte aplikacije koje nemaju recenzije korisnika. Čitajte recenzije kada ih ima, jer one mogu mnogo da kažu o pravoj prirodi aplikacija. Takođe, obratite pažnju na dozvole koje vam aplikacije traže prilikom instalacije.

Pradeo je prijavio Googleu obe aplikacije, posle čega su one uklonjene iz Google Play prodavnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: