Testovi 18

24.03.2024.

15:20

TEST: Samsung Galaxy S24 Plus – ne potcenjujte Exynos

Nakon Galaxy S24 Ultra telefona, na testu smo imali i "srednji" model iz aktuelne Samsungove serije – Galaxy S24 Plus.

Izvor: B92

TEST: Samsung Galaxy S24 Plus – ne potcenjujte Exynos
B92.net/B.J.

Podeli:

Galaxy S24 Plus je smešten tačno u  sredinu najnovije Samsungove serije, između standardnog Galaxy S24 i vrhunskog Galaxy S24 Ultra modela.

Ali šta je ono što Galaxy S24 Plus izdvaja od njegovog većeg i skupljeg brata i postoje li neke karakteristike u kojima je Plus možda bolji ili po kojima više odgovara onima koji ne žele ili nemaju potrebu za Ultra modelom?

Dizajn

Poput Ultra modela i Galaxy S24 Plus krasi kvalitetan dizajn i premijum izrada, telefon ima moderan izgled, sa poleđinom od stakla, koja je blago ispolirana.

Okvir telefona je od aluminijuma, dok su ivice po prvi put potpuno ravne. Kompletan dizajn deluje moderno i telefon odlično leži u ruci.

Galaxy S24 Plus koristi 6,7-inčni Dynamic LTPO AMOLED 2X displej, sa 1440 x 3120p rezolucijom. Podržava osvežavanje ekrana do 120Hz, osvetljenje do 2600 nita i HDR10+.

Ekran koristi Corning Gorilla Glass Victus 2 zaštitu. Zanimljivo je da sa gustinom piksela od 513 PPI nudi još veću rezoluciju nego Ultra model, koji ima 501 PPI. Naravno, obično ljudsko oko ovo neće primetiti, ali svakako je zanimljiv podatak.

B92.net/B.J.

Oba displeja, u svakom slučaju prikazuju veoma svetlu i živopisnu sliku, a uz pomenuto osvetljenje od 2600 nita znači da ekran Plus modela prikazuje sadržaj lepo i pri direktnom izlaganju suncu.

Galaxy S24 Plus je nešto manji od Ultra modela, a time i lakši, pa mu težina iznosi 196 grama (naspram 232 kod Ultra modela) što će mnogim korisnicima biti važno, posebno tokom svakodnevnog rada.

Exynos vs Snapdragon

Za razliku od Ultra modela, koji stiže sa Snapdragon 8 Gen 3 čipom, se S24 Plus na međunarodna tržišta isporučuje sa Samsungovim Exynos procesorom. Konkretno, Exynos 2400 čipom.

U pitanju je 4nm čipset, sa 10 jezgara i Xclipse 940 GPU-om. Ukoliko se plašite da će ovo biti prepreka da S24 Plus ostvari odlične performanse, prevarićete se.

Tokom druženja sa Galaxy S24 Plus modelom, nismo imali problema sa njegovim radom. Nema seckanja i kočenja, učitavanje aplikacije je fluidno, a bez problema rade i nove funkcije, kao što je Galaxy AI.

B92.net/B.J.

S24 Plus može da se pohvali solidnim opcijama memorije i prostora za skladištenje podataka. Mi smo na testu imali model sa 12GB RAM-a i 512GB prostora za skladištenje podataka, a postoji još i opcija 12GB/256GB. Ultra model, pored navedenih kombinacija nudi opciju od 1TB prostora za skladištenje.

Ali to je jedina razlika, interna memorija je i kod Plus modela UFS 4.0 tipa, što dodatno doprinosi dobrim performansama.

Tokom gejminga ili renderovanja videa može se primetiti manje kočenje ili seckanje, ali prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka (survovanje vebom, fotogradisanje, pokretanje aplikacija) nećete imati nikakvih problema.

Galaxy S24 Plus ima bateriju kapaciteta 4900mAh, sa podrškom za 45W brzo punjenje i 15W bežično.

Telefon ima mod za očuvanje energije, pa sa jednim punjenjem može da izdrži preko dva dana, uz Always on Display mode uključen tokom nekoliko sati. Ako nemate potrebu za ovom opcijom, baterija traje i duže.

Baterija može da se napuni od nule do preko 60 procenata za 30 minuta.

Kamere

Galaxy S24 Plus na polju kamera obavlja sasvim dobar posao. Glavna kamera od 50MP (f/1.8, 1/1.56") podržava dual pixel PDAF i optičku stabilizaciju, a kreiraju sasvim pristojne fotografije pri dobrom osvetljenju, uz solidan dinamički raspon i kvalitet.

Priča je malo drugačija pri slabijem osvetljenju, kada nije aktiviran noćni mod fotografisanja, pa fotografije ne deluju toliko oštro.

B92.net/B.J.

Glavna kamera podržava 5x optičko zumiranje, dok prateći 10MP telefoto senzor ima podršku za 3x optičko uvećavanje. Treća kamera na poleđini je 12MP ultraširoka, sa podrškom za Super Steady video. S prednje strane je smeštena 12MP, f/2.2 selfi kamera, koja podržava 4K@30/60fps i 1080p@30fps video.

Samsung je sektor sa kamerama obogatio brojnim funkcijama, pa pored Galaxy AI podrške imate i Nightography za poboljšane fotografije i video tokom noćnog snimanja, a tu su i Pro Video, Panorama, Hyperlase, pa čak i Food mod kada želite da se fokusirate i ukažete na hranu u okviru fotografije.

S24 Plus je opremljen uobičajenim funkcijama, kao što je ultrasonični senzor otiska prsta ispod ekrana, Samsung DeX i Samsung Wireless DeX, stereo zvučnici, USB Type-C 3.2, Wi-Fi 802.11 IP68 zaštita od vode i prašine i drugo.

Zaključak

Na kraju, možemo reći da je Samsung sa Galaxy S24 Plus modelom odradio odličan posao. U odnosu na prethodnu seriju, performanse i kvalitet su navišem nivou.

Na polju softvera dobijate najnoviji Android 14 uz Samsungov One UI 6.1 korisnički interfejs, sa prepoznatljivim i očekivanim apliakcijama koje odlično rade. Južnokorejska kompanija nudi sedmogodišnju softversku podršku i to je nešto što mnogi uzimaju kao značajnu stavku u izboru telefona.

B92.net/B.J.

Galaxy S24 Plus je dostupan u nekoliko različitih varijanti boja (na našem testu našao se Cobalt Violet model).

Samsung Galaxy S24 Plus je svakako namenjen onim korisnicima koji ne žele da plate premium cenu za dodatne funkcije i usluge koje nudi Ultra model. Za svakodnevni rad – odličan displej, solidne performanse i izdržljiva baterija su karakteristike koje možete da očekujete od S24 Plus modela. A naravno, tu je i niža cena.

Autor: Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: