Veštačka inteligencija menja način upotrebe Windowsa

AI će promeniti način pretraživanja u Edgeu, ali i način na koji koristimo Microsoftov operativni sistem za računare.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Potencijal veštačke inteligencije je neverovatan, a koliki razvoj je postignut na ovom polju najbolje možemo videti na nedavnom primeru chatbota ChatGPT, koji bi mogao postati pretnja nezamenljivom Googleu. AI će sve više postajati deo naše svakodnevice, uključujući i u okviru popularnih alata i servisa koje koristimo.

Nakon što se ove nedelje mrežom proširila vest da će Microsoft implementirati veštačku inteligenciju OpenAI-a u svoj internet pregledač Edge, sada smo saznali neke planove ove kompanije i za Windows. Ti planovi takođe uključuju veštačku inteligenciju.

Naime, kako je tokom AMD-ove konferencije za medije, na sajmu potrošačke elektronike CES, istakao prvi čovek u Microsoftu zadužen za Windows operativni sistem Panos Panaj, veštačka inteligencija bi doslovno trebalo da promeni sve što radite na Windowsu.

Kako prenosi The Verge, Panaj je to rekao u kontekstu novih AMD-ovih mobilnih procesora (Ryzen 7000) koji dolaze s posebnim AI motorom i, prema tvrdnjama iz te kompanije, brži je za dvadesetak odsto od onog u MacBooku Pro sa M1 Pro čipom.

Panaj nije detaljno objasnio na koji način će AI promeniti iskustvo upotrebe Windowsa, ali ipak je ponudio neke primene. Npr. prilikom razgovora putem veb kamere, automatski bi mogla da se zamuti pozadina, da se prepozna kontakt s očima i uokviri prozor osobe koja govori tokom konferencijskog poziva, kako bi jasno moglo da se prepozna trenutni govornik.

Iako ovo nisu neke spektakularne opcije, na The Vergeu kažu da pokazuju Microsoftove šire planove na tržištu i da će tokom vremena sve veći naglasak kompanija u svojim proizvodima staviti na veštačku inteligenciju koja bi trebalo da poboljša naše iskustvo upotrebe tih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.