Upozorenje za korisnike Samsung uređaja: Ne preuzimajte ovu aplikaciju

Korisnicima Samsungovih telefona preporučuje se korišćenje streaming aplikacija za filmove s Google Play Storea, jer neke od tih aplikacija na Galaxy Storeu nisu dobronamerne.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo

Utorak, 28.12.2021.

12:16

Upozorenje za korisnike Samsung uređaja: Ne preuzimajte ovu aplikaciju
Foto: Profimedia

Samsungova prodavnica aplikacija Galaxy Store, koja dolazi preinstalirana na njihovim pametnim telefonima, postala je izgleda dom za neke ne baš dobronamerne streaming aplikacije za gledanje filmova, otkriva portal Android Police.

Nekoliko klonova sada već nefunkcionalne streaming aplikacije Showbox, koji se nalaze na Galaxy Storeu, mogle bi potencijalno biti opasne po korisnike. Stručnjak za mobilnu sigurnost pod pseudonimom linuxct tvrdi da dok te aplikacije same po sebi ne nanose štetu, čini se da u sebi imaju tehnologiju koja im dozvoljava preuzimanje malwarea i njegovo pokretanje na mobilnim uređajima.

Problem je primećen nakon što je jedan od novinara pomenutog portala, Max Weinbach, otkrio da je najmanje pet Showbox klonova potencijalno opasno, nakon upozorenja Google Play Protecta, što je portal navelo na istraživanje tog problema.

Napravili su analizu putem Virustotala, online alata za pretragu virusa i malwarea, koji je pokazao da s tim aplikacijama nešto definitivno nije u redu. Neke od njih traže previše dozvola, uključujući i pristup listi poziva na telefonu.

Drugi problem je i taj što je originalni Showbox imao reputaciju piratske alatke, te da je mala šansa da njegovi klonovi koji se nalaze na Galaxy Storeu ne krše autorska prava. Nijedna od tih aplikacija se ne nalazi na Google Play Storeu.

S obzirom na to da Galaxy Store ne pokazuje broj instalacija, teško je proceniti koliko su puta te sumnjive aplikacije preuzete od strane Samsungovih korisnika do sada, ali zato imaju na stotine reakcija, od kojih neke i same upozoravaju na malware u njima.

Iz Samsunga za sada nisu dali komentar na to otkriće, pa bi možda za korisnike Samsungovih pametnih telefona bilo bolje da se ipak više drže preuzimanja aplikacija s Play Storea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: