Šta je potrebno za Windows 11?

Jedna od glavnih tema u IT svetu mesecima unazad su hardverski zahtevi za Windows 11. Sada kada je stigao, osvrćemo se na to šta je potrebno da vaš računa ima, kako biste dobili nadogradnju, ali i šta se dešava ako oni nisu zadovoljeni.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2021.

19:51

Šta je potrebno za Windows 11?
Foto: Shutterstock/IB Photography

U pitanju su sledeći minimalni zahtevi za nadogradnju na Windows 11:

Procesor 1GHz ili brži, dva jezgra, 64bit
RAM 4GB
Prostor 64GB (+dodatni prostor za ažuriranja ili neke mogućnosti)
Grafika DirectX 12, WDDM 2.0
Firmware UEFI sa Secure Boot
TPM verzija 2
Ekran HD (720p), 9 inča, 8bit
Internet veza neophodna za ažuriranja i pristup Microsoft nalogu za Home edition


Izašao Windows 11: Šta bi trebalo da znate o izdanju Microsoftovog novog operativnog sistema?
Kako da bez čekanja nadogradite na Windows 11?

TPM 2.0

Najveća prašina digla se oko TPM-a (Trusted Platform Module) u verziji 2, što ustvari znači da određeni broj čipova i matičnih ploča zvanično neće moći na Windows 11. Microsoftova želja da Windows 11 PC-jevi budu bezbednije sprave u praksi znači da će ažuriranje na novi Windows moći da dobiju računari sa Intelovim procesorima počevši od 8 generacije i AMD-ovima od Zen 2.

U nekim slučajevima moguće je nadograditi računar koji nema TPM 2.0 posebnim modulima, za šta je pre svega potrebno proveriti situaciju sa matičnom pločom. Većina proizvođača matičnih ploča ima liste podržanih modela i šta činiti ako vaša nije na listi, pa je sajt kompanije koja je napravila vašu prvo mesto koje treba posetiti.

Listu podržanih Intel procesora možete videti ovde, za AMD vidite ovde, a za ARM, odnosno Qualcomm, ovde.

Nadogradnja ne, ali instalacija da, sve ostalo možda

Iako je u početku izgledalo drugačije, Microsoft neće blokirati instalaciju Windowsa 11 pomoću ISO fajlova i na računarima koji ne zadovoljavaju pomenute uslove. Ipak, kako je kompanija rekla The Vergeu, ovakvi računari sa Windowsom 11 mogli bi da ne dobiju ažuriranja, čak i ona koja se tiču bezbednosti.

Uz to, Microsoft ističe da pouzdanost i stabilnost Windowsa 11 mogu biti postignuti samo na zvanično podržanom hardveru.

Na kraju, ukoliko se želite poigrati isključivo na sopstvenu odgovornost, zajednica je našla potencijalno rešenje i za hardver koji nije na Microsoftovoj listi. Naglašavamo da je u pitanju "zaobilazno" rešenje koje može imati negativne posledice i ne preporučuje se osim u svrhe istraživanja i tesitranja.

Uz sve ovo valja imati u vidu i da se o Windowsu 11 ne mora misliti odmah, Windows 10 "živeće" do 14. oktobra 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: