Rusi najavljuju svoju prodavnicu Android aplikacija

Prodavnica, koja će nuditi ruske aplikacije i softver, biće kreirana na Android platformi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2022.

10:17

Rusi najavljuju svoju prodavnicu Android aplikacija
Foto: Allmy / Shutterstock.com

Ovo je plan Rusije kako bi se prevazišli problemi koji su nastali nakon vojne akcije na Ukrajinu i brojnih sankcija koje su ovoj državi nametnute u IT svetu. Među njima je i nemogućnost korišćenja Google Play prodavnice.

Pored toga, kreiranje sopstvene prodavnice aplikacija će za ruske korisnike eliminisati rizike koje mogu da stvore aplikacije sa Play Store-a. Za sada nema plkanova o kreiranju iste prodavnice za Apple korisnike i iOS platformu.

"Jasno je da imamo mogućnost da kreiramo našu prodavnicu aplikacija na Android platformi, zbog otvorenosti i fleksibilnosti sistema. Ovaj projekat je već započeo u nekoliko kompanija", istakao je Maksut Šadajev - šef Ministarstva za digitalni razvoj u Rusiji.

On je ranije istakao da je objava prodavnice ruskih softverskih proizvoda planirana već za maj ove godine. Prvobitno je bilo planirano da bude objavljena krajem godine, ali je zbog eskalacije situacije i brojnih sankcija moralo da dođe do ubrzanja procesa.

Pored toga, IT eksperti iz Rusije ističu da je malo verovatno da će u Rusiji biti blokirane sve Android i iOS aplikacije. Neke aplikacije bi mogle biti uklonjene, bez mogućnosti njihovog preuzimanja. Eksperti preporučuju korisnicima da svoje podatke sačuvaju na alternativne uređaje i cloud servise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: