Najnoviji Android nije i najpopularniji

Statistika pokazuje da Android 11 nije najprihvaćenija verzija operativnog sistema, dok Androida 12 još uvek nema u podacima.

Izvor: B92, PhoneArena
Podeli
Foto: rafapress / Shutterstock.com
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Google je u prošlosti objavljivao statistiku kada je u pitanju distribucija Androida, i to svakog meseca.

Na osnovu verzija Androida, instaliranih na telefonima koji su posetili Google Play prodavnicu tokom perioda od sedam dana, Google bi dobijene podatke pretvarao u grafikone koji pokazuju koja verzija Androida se nalazi na najvećem broju telefona.

Google je, međutim, prestao da objavljuje ove podatke iz nekoliko razloga. Prvo, Android je zbog ove statistike bio na lošem glasu jer bi se najnovija verzija operativnog sistema nalazila na malom procentu telefona. Google je takođe tvrdio da su statistika i grafikon, koji su se objavljivali svakog meseca, dovodili do toga da Android deluje fragmentisanije nego što je to bilo u stvarnosti.

Sada je Google, po prvi put od aprila 2020. godine, objavio statistiku distribucije svoje mobilne platforme. Statistika je stara oko tri nedelje i pokazuje da Android 11 "R" ima 24,3% učešća na Android platformi nakon 14 meseci (Android 12 tek treba da se pojavi na grafikonima).

Međutim, to nije i najrasprostranjenija verzija Android-a. To je zapravo Android 10Q, sa 26,5% učešća u okviru platforme. Android 9 Pie je sledeći sa 18,2% udela, a potom slede Oreo 8.1 i Oreo 8.0 verzije.

Zbog izuzetno velikog broja različitih proizvođača Android telefona, operativni sistem pati od fragmentacije.

Na primer, kada Samsung odluči da objavi ažuriranje za Android 12, to verovatno neće biti u isto vreme kada Motorola ili Xiaomi Android telefoni dobijaju ažuriranje na najnoviju verziju.

Apple, s druge strane, kontroliše i hardver i softver za iPhone, što kompaniji omogućava da istovremeno ažurira sve iPhone modle koji ispunjavaju uslove za nadogradnju na najnoviji iOS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.