Microsoft upozorio na grešku, ali postoji rešenje

Microsoft upozorava da je Windows 11 ima grešku koja može da prouzrokuje oštećenje podataka pod određenim posebnim uslovima, uključujući upis podataka u kodirane sisteme pomoću BitLockera.

Izvor: B92, PCChip
Podeli
Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com
Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Nažalost, ispravka problema zabrinjava, jer Microsoft upozorava da će usporiti performanse na otprilike mesec dana, piše PC Chip.

Pogođene su dve funkcije za koje verovatno nikada niste čuli: ili AES XEX-podržani mod prilagođene kodirane knjige s krađom kodiranog teksta (AES-XTS) ili AES s Galois/Counter Mode (GCM) (AES-GCM). Kao što su neki primetili, pogođeni procesori uključuju Intelove procesore Ice Lake 10. generacije i Rocket Lake 11. generacije plus AMD-ove predstojeće Zen 4 čipove, inače poznate kao Ryzen 7000.

Problem je u tome što se obe funkcije koriste za enkripciju podataka, a AES-XTS je posebno dodat u Windows 10 kao funkcija koja je u temelju BitLocker enkripcije. BitLocker radi s Trusted Platform Module (ili TPM) vašeg računara za šifrovanje i zaštitu vašeg sistema; ako se vaš prijenosivi računar izgubi ili ga ukradu, napadač ne bi mogao pristupiti vašim podacima bez vašeg PIN-a, otiska prsta ili vašeg lica pomoću Windows Hello sistema.

Funkcija se takođe koristi za osiguranje kodiranih flash sistema. Ali nije sve loše, ima i dobrih stvari. Jedna od njih je da je ažuriranje vašeg računara možda u potpunosti ublažilo problem oštećenja podataka. Kao prvo, Microsoftova sigurnosna napomena ukazuje na to da je samo originalno izdanje Windowsa 11 osetljivo i da je problem "rešen" putem sigurnosne zakrpe, koja je objavljena u junu.

Druga zabrinutost je, međutim, to što Microsoftova napomena takođe upozorava da bi performanse mogle biti usporene otprilike mesec dana nakon primene ažuriranja. Microsoft ne objašnjava zašto je to tako ili zašto je odabran period od mesec dana. Pogođene aplikacije uključuju i BitLocker Plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.