Microsoft potvrdio šta je sledeće za Windows

Nakon što su glasine snažno sugerisale da je ažuriranje za Windows 11 24H2 ono što ćemo dobiti ove godine, a ne Windows 12, to je sada i ozvaničeno.

Izvor: B92
Podeli
Foto: sdx15 / Shutterstock.com
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Ako ste bili u nedoumici, Microsoft je zvanično potvrdio da će ovogodišnje veliko ažuriranje za kompanijin desktop operativni sistem biti Windows 11 24H2.

Zvanična najava odbacuje svaku pretpostavku da bi softverski gigant mogao umesto ovoga da lansira Windows 12 – ili neku drugu potpuno novu inkarnaciju Windowsa sa drugačijim imenom – kasnije tokom ove godine.

Glasine od ranije su već prilično čvrsto nagovestile da je Microsoft ćvrsto odlučio da objavi 24H2 ažuriranje, a to je potvrđeno sa objavom na blogu za Windows 11 preview build 26052.

Naravno, to što Microsoft i dalje zadržava Windows 11, ne znači da ovo neće biti veliko ažuriranje za 2024. godinu. Očekuju se neki velike funkcije, posebno sa AI i pojačavanjem sposobnosti Copilota unutar OS-a.

Windows 11 24H2 će i dalje biti potpuno nova verzija OS-a, ako se dublje zagleda. Biće izgrađen na novoj platformi, Germaniumu, koja donosi dosta poboljšanja performansi i poboljšanja bezbednosti. Možda nećete videti sve karakteristike, ali ćete osetiti njihova poboljšanja.

Trenutni plan Microsofta je da Windows 11 24H2 uđe u RTM u aprilu. Zatim će debitovati na novim AI računarima (laptopovima zasnovanim na ARM čipu) u junu, tako da je tehnički to datum objavljivanja ažuriranja – ali tada još uvek neće doći do postojećih korisnika Windowsa 11.

Umesto toga, uvođenje na sve računare sa Windows 11 softverom će se desiti u septembru ili oktobru 2024. godine, smatra novinar Zak Bouden, sa Windows Centrala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.