Google nam daje prvi uvid u Android 13

Google je objavio prvi "developer preview" predstojećeg Android 13 operativnog sistema.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 11.02.2022.

10:20

Google nam daje prvi uvid u Android 13
Foto: Primakov / Shutterstock.com

Potrebno je istaći da se radi o prvom uvidu u operativni sistem i namenjen je samo developerima. Prva beta, koja je namenjena javnosti, se očekuje tokom aprila, dok se Android 13 u svojoj konačnoj verziji očekuje posle jula.

U svakom slučaju, imamo priliku da saznamo šta možemo da očekujemo od Android 13 platforme.

Od noviteta, Android 13 se fokusira na privatnost i bezbednost, pa je tu novi "photo picker" sistem za standardizovan i optimizovan način deljenja lokalnih i fotografije koje su smeštene u cloudu, a sve to bezbedno.

Nova ažuriranja za Google Play omogućiće da se pokrije više Android ekosistema, a u mehanizam nadogradnje su dodati novi moduli.

Potom, aplikacije će moći da da otkriju i da se povežu na obližnje uređaje preko Wi-Fi konekcije bez potrebe za dozvolama o lokaciji.

Material You dizajn, koji ima alatku dinamičkog menjanja boja sada to širi na sve ikonice apliakcija u Androidu 13, a ne samo na Google elemente.

Tu su i neke druge sitnije izmene, a developeri koji su zainteresovani da isprobaju Android 13 ovde mogu pronaći odgovarajuće fajlove za kompatibilne uređaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: