Tehnopolis

Ponedeljak, 21.03.2022.

14:11

Dve godine nakon konkurencije, Firefox dobija korisnu funkciju

Mozilla je konačno spremna da doda hardversku akceleraciju za AV1 video format, prema navodima iza ažuriranja objavljenom na sajtu Bugzilla.

Izvor: B92, Neowin

Dve godine nakon konkurencije, Firefox dobija korisnu funkciju
Foto: monticello / Shutterstock.com

Developeri planiraju da implementiraju poboljšanu AV1 podršku u predstojećoj verziji Firefox 100, koja je najavljena za objavu 3. maja 2022. godine.

Hardverska akceleracija za AV1 video donosi nekoliko značajnih poboljšanja korisnicima. Standard, koji je objavljen u martu 2018, nudi bolju kompresiju videa u odnosu na H.264 (oko 50%) i VP9 (oko 20%). Prebacivanje obrade AV1 videa iz softverske u hardversku, poboljšava efikasnost i smanjuje potrošnju energije, što na kraju dovodi do dužeg radnog veka tablet i laptop uređaja.

Google i Microsoft su predstavili hardverski akcelerisani AV1 video za Chrome i Edge krajem 2020. godine. Mozilla, s druge strane, nije žurila da doda poboljšanu AV1 podršku u Firefox.

Naravno, postoje razlozi što developeri ne žure sa implementiranjem formata. Hardverski akcelerisani video nije nešto što može da se doda na svaki Windows 10 računar i zahteva PC sa najnovijim i najjačim hardverom. Prema navodima Microsofta, hardverski akcelerisani AV1 video radi na Windows 10 i Windows 11 računarima, ukoliko su zadovoljeni sledeći zahtevi:

CPU: Intel Core 11. generacije uz Intel Iris Xe Graphics ili noviji;
GPU: NVIDIA RTX 30 Series ili AMD Radeon RX 6000 Series uz odgovarajuće drajvere;
OS: Windows 10 1909 ili noviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: