Apple operativni sistemi će imati zaštitu od ozbiljnih sajber pretnji

Apple je objavio da će predstojeći iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura imati Lockdown Mode, koji će biti opciona zaštita, dizajnirana za one koji se susreću sa ozbiljnim pretnjama u sajber prostoru.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

12:12

Apple operativni sistemi će imati zaštitu od ozbiljnih sajber pretnji
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Srećom, sugeriše se da većina korisnika neće morati da koristi ovaj mod, ali za one kojima on bude bio potreban Apple će ga načiniti neophodnom alatkom.

Prema navodima iz kompanije Apple, Lockdown Mode je kreiran za one koji su meta naprednih napada grupacija i firmi koje distribuiraju malver sponzorisan od država. Kada je aktiviran, Lockdown Mode će nuditi sledeće zaštite

Poruke: Većina poruka koje su prikačene, izuzev fotografija, će se blokirati. Onemogućene su neke funkcije, poput pregleda linkova.

Pretraga interneta: Neke kompleksne veb tehnologije, poput JIT JavaScript kompilacija su blokirane.

Apple servisi: Dolazeće pozivnice i zahtevi za servise (uključujući FaceTime pozive) su blokirani, sem ukoliko korisnik ranije nije poslao zahtev ili poziv inicijatoru.

Konekcija preko mreže sa računarom ili dodatkom, je blokirana kada je iPhone zaključan.

Konfiguracioni profili ne mogu da se instaliraju, a uređaj ne može da bude deo MDM-a (mobile device management), kada je Lockdown Mode uključen.


Apple planira da tokom vremena ojača Lockdown Mode i aktivno traži povratne reakcije zajdenice za sajber bezbednost. Kompanija je pojačala i nagrade u okviru svog Apple Security Bounty programa, pa se za pronalaženje ozbiljnih ranjivosti može zaraditi i do dva miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: