Računari 2

19.03.2024.

13:40

Nvidia ima novi čip, za koji će se otimati kompletna AI industrija

Najnoviji čip kompanije Nvidia je 30 puta brži u nekim zadacima od prethodnih modela.

Izvor: Biznis.rs

Nvidia ima novi čip, za koji će se otimati kompletna AI industrija
Profimedia

Podeli:

Kompanija Nvidia predstavila je u ponedeljak na godišnjoj konferenciji za programere GTC 2024 svoj najnoviji čip koji je 30 puta brži u nekim zadacima od prethodnih modela. Izvršni direktor kompanije Jensen Huang započeo je konferenciju nizom najava osmišljenih da Nvidia zadrži dominantnu poziciju u industriji veštačke inteligencije.

Huang je detaljno opisao novi set softverskih alata koji će pomoći programerima da lakše prodaju AI modele kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidije, čiji kupci uključuju većinu najvećih svetskih tehnoloških firmi, prenosi Reuters.

Najave čipova i softvera predstavljenih na GTC 2024 pomoći će da se utvrdi da li Nvidia može da zadrži svoj udeo od 80 odsto na tržištu za AI čipove. Nvidia, nekada poznata među entuzijastima kompjuterskih igrica, udvostručila je prodaju u protekloj fiskalnoj godini kada je premašila 60 milijardi dolara prihoda.

Akcije kompanije Nvidia ojačale su za 240 odsto u poslednjih 12 meseci, što je čini trećom najvrednijom kompanijom na američkoj berzi, iza Microsofta i Apple-a. Novi čip kompanije Nvidia pod nazivom B200 brži je 30 puta u rešavanju zadataka kao što je serviranje odgovora chat-bota.

Nvidia je saopštila da veliki kupci, uključujući Amazon, Google, Microsoft, OpenAI i Oracle očekuju da će koristiti novi čip u uslugama računarstva u oblaku i sopstvene ponude AI. Nvidia takođe prelazi sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju sistema. Njena najnovija interacija sadrži 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Sadrži ukupno 600.000 delova i teška je 1,36 kilograma.

Mnogi analitičari očekuju da će tržišni udeo kompanije Nvidia pasti za nekoliko procenata u tekućoj godini, jer novi proizvodi konkurenata dolaze na tržište, a najveći kupci Nvidije prave svoje čipove.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: